Putin in Kim v Pjongjangu utrjujeta meddržavne vezi, Zahod zaskrbljen glede orožarskih poslov med državama

0

Pogajanj, ki ju vodita Kim in Putin, se udeležuje več vidnih predstavnikov obeh vlad. V pogovorih med drugim sodelujejo šef ruske diplomacije Sergej Lavrov in novi minister za obrambo Andrej Belousov ter severnokorejski premier Kim Tok-hun.

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je dejal, da je tokratni obisk pomemben za utrjevanje meddržavnih vezi, hkrati pa da “kaže, da se Rusija zavzema za enakopraven dialog in je odprta za sodelovanje z vsemi državami (…) kljub vsem poskusom Zahoda, da bi pritisnil na nas.”

Putin je med obiskom izjavil, da ceni podporo Severne Koreje. “Zelo cenimo vašo sistematično in stalno podporo ruski politiki, tudi glede ukrajinskega vprašanja,” je dejal in napovedal podpis dokumenta o strateškem partnerstvu med državama.

Podrobnosti o vsebini dokumenta niso znane. Ruski predsednik je severnokorejskega voditelja ob tem tudi povabil na obisk v Moskvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Kima so odnosi med Severno Korejo in Rusijo vstopili v novo obdobje. “Odnosi med našima državama vstopajo v novo obdobje razcveta, ki ga ni mogoče primerjati niti z obdobjem korejsko-sovjetskih odnosov v prejšnjem stoletju,” je dejal.

Putin sosednjo Severno Korejo obiskuje drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Jong-ilom, očetom Kim Jong-una. Obisk je prelomen tudi zato, ker se ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko mudi v tujini, Kim pa v Pjongjangu od pandemije covida-19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Lansko srečanje voditeljev v Rusiji je na Zahodu sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama. Tako Rusija kot Severna Koreja sicer zanikata navedbe Washingtona in Kijeva, da ruska vojska v Ukrajini koristi severnokorejsko orožje.

Putin bo predvidoma danes zapustil Pjongjang, pred vrnitvijo domov pa bo opravil še dvodnevni obisk v Vietnamu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen