Reporter: Anže Logar bo na kongresu SDS naslednje leto izzval Janšo

10

Poslanec Anže Logar je v intervjuju za Reporter razkril, da se bo naslednje leto na kongresu SDS pomeril za predsedniško mesto v stranki z dolgoletnim predsednikom SDS, Janezom Janšo. Ob tem Logar pričakuje, da se bo pomladitev stranke zgodila v širšem dogovoru in sporazumu s predsednikom Janšo.

13. kongres SDS se bo zgodil poleti 2025. Zadnji kongres SDS je bil junija 2021, takrat je Janša bil že devetič izvoljen za predsednika te stranke. Z Logarjem bi Janša tako prvič v zgodovini SDS dobil dostojnega političnega tekmeca za prevzem vodstvene funkcije te pomladne stranke.

Poslanec SDS Anže Logar trenutno ne vidi razloga za samostojno politično pot, saj čaka na kongres SDS, na katerem bo pripravljen prevzeti vodstvo stranke, je povedal v intervjuju za Reporter. Ob tem pričakuje, da se bo pomladitev stranke zgodila v širšem dogovoru in ob sporazumu s predsednikom Janezom Janša.

Za tednik je poslanec tudi zavrnil teorije, da je njun spor z Janšo dogovorjen z namenom, da bi ustanovil svojo stranko in z njo pridobil dodatne volivce za Janševo četrto vlado: “Povejte mi, zakaj bi šel nekdo po poti, ki je bolj tvegana, ki ima pred sabo številne izzive samo zato, da bi bil potem nekomu satelit? Ni zdravorazumske logike,” Logarjeve besede navaja Reporter.

Glede njegove napovedi na večer predsedniških volitev, da smo na pragu nečesa velikega, pa je dejal, da kdor je to razumel kot akcijski triler, bo verjetno še večkrat razočaran. “Načrtom je treba pustiti čas, naslednje volitve so čez dve leti in takrat bo razvidno, v kateri smeri so bile moje besede mišljene,” pravi.

Prepričan je, da bo premier Robert Golob, če bo še naprej vztrajal na položaju, doživel na volitvah popolno polomijo, novi obraz pa bo zmagal, če ne bo prišlo do ustrezne spremembe v SDS: “Mislim, da Slovenija potrebuje mešano vlado, ampak s poudarjeno desnosredinsko noto,” je dejal Logar.

Logar je sicer dolgoletni član stranke SDS, mnogi pa so ga v preteklosti že videli tudi kot možnega naslednika Janeza Janše na čelu stranke. Na zadnjih predsedniških volitvah se je podal v kandidaturo za predsednika države kot neodvisni kandidat, a v drugem krogu izgubil proti aktualni predsednici Nataši Pirc Musar. Pozneje je ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot. Vendar se društvo denimo ni odločilo za sodelovanje na tokratnih evropskih volitvah. Novembra lani je Logar odstopil kot predsednik sveta SDS, prav tako pa ni podpisal zaveze o delovanju v stranki do konca mandata. Kljub temu pa ostaja član stranke in poslanske skupine.

Št. komentarjev: 10
 1. lara pravi

  Zadnji čas! Mislim, da bi Logar dobil precej veliko podporo med zmernimi člani SDS.

 2. klemen pravi

  Logar je prototip modernega politika mlajše generacije s pravo politično širino, ki bi na mestu predsednika SDS to stranko končno pripeljal na 30+ poslancev.

 3. Gasilec pravi

  Bojim se, da ga je Janša ” opral” in ga nastavil kot trojanskega konja.

 4. Igrač igraču pravi

  Vse to je igra teh dveh playerjev. Učenec bi sicer lahko premagal svojega učitelja na odprti sceni, a Logar tukaj igra bolj varno igro satelita. Ni pa za reči, da ta satelit kdaj ne bo zmagovalna opcija.

 5. zebra pravi

  Hojs: Če ta dva igrata, si oba zaslužita Oskarja :)))))

 6. Darinka pravi

  Go, Logar go! To je ta svetla luč, ki jo v Sloveniji čakamo že 30 zadnjih let!

 7. gorvel pravi

  Do sedaj, je zame Janša edini od teh omenjenih nastopajočih, ki se ni, in se tudi ne bi nikoli prodal. Vse komuniste je pustil daleč za seboj in načelno vztraja pri demokratični ureditvi. Pravi car je.

 8. dejstvo pravi

  Janšo bodo iz trstenjakove nesli samo z nogami naprej, to je njegov problem. Ker tega ne vidi, je SDS zmagala samo ene volitve, vso drugo “vladanje” je bil samo splet srečnih političnih izkušenj.

 9. Pubec pravi

  Logar bo , po moje, počakal, da Janša ” gre iz Trstenjakove z nogami naprej, “ali pa se milostno upokoji.

 10. gorvel pravi

  Lewaki bi morali spesnit novo himno za Butale. Naslov bi ji bil : SAMO, DA NI JANŠA ! Oprani možgančki pač.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen