Googlova matična družba Alphabet presegla pričakovanja z dobičkom in prihodki, tudi Microsoft s četrtletnim dobičkom presegel pričakovanja Wall Streeta

0

Googlova matična družba Alphabet je v prvem četrtletju letos z 23,7 milijarde dolarjev dobička in 80,5 milijarde dolarjev prihodkov presegla pričakovanja analitikov Wall Streeta in delnice so se ji v podaljšanem trgovanju v četrtek podražile za 11,43 odstotka na 176 dolarjev na delnico.

Dobiček in prihodki so narasli predvsem po zaslugi rasti na področju računalništva v oblaku, spletne strani YouTube in oglaševanja v spletnem iskalniku.

Glavni izvršni direktor družbe Alphabet Sundar Pichai se je zahvalil umetni inteligenci, ki je pripomogla k uspešnemu poslovanju. “Naša era Gemini je na dobri poti in v celotnem podjetju je zelo dinamična,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Pichai.

“Naša vodilna vloga na področju raziskav in infrastrukture umetne inteligence ter naš globalni vpliv na izdelke nas dobro pripravljajo na naslednji val inovacij na področju umetne inteligence,” je dodal.

V prvem četrtletju so Googlovi oglasi skupaj prinesli 61,7 milijarde dolarjev dohodka, medtem ko so v enakem obdobju lani znašali 54,5 milijarde dolarjev.

Oglasi na YouTubu so ustvarili osem milijard dolarjev prihodkov, več kot 6,7 milijarde dolarjev v prvem četrtletju lani. Enota računalništva v oblaku pa je zagotovila 9,5 milijarde dolarjev prihodkov, potem ko je v lanskem obdobju 7,5 milijarde dolarjev.

Računalniški velikan Microsoft je v prvem četrtletju letos povečal čisti dobiček iz enakega obdobja lani za 20 odstotkov na 21,9 milijarde dolarjev, prihodki pa so narasli za 17 odstotkov na 61,9 milijarde dolarjev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Rezultati so presegli pričakovanja analitikov Wall Streeta in delnice Microsofta so se v podaljšanem trgovanju v četrtek po objavi rezultatov podražile za 4,31 odstotka na 416,25 dolarja za delnico.

Microsoft je v zadnjih mesecih napovedal skoraj deset milijard dolarjev naložb v umetno inteligenco v tujini, kar je cena, ki jo mora plačati, če želi ostati eden najpomembnejših akterjev na tem ključnem trgu.

Uspeh programa ChatGPT podjetja OpenAI je generativno umetno inteligenco postavil v ospredje, prav tako pa tudi Microsoft, ki je glavni podpornik podjetja OpenAI, poroča AFP.

Na naraščajočem trgu umetne inteligence tekmujejo tudi drugi veliki, kot so Google, Meta in Amazon in vsa podjetja ogromno vlagajo v razvoj, ker ne želijo zaostati na področju, ki obljublja velike zaslužke v prihodnosti.

Generativna umetna inteligenca, ki jo vidijo kot novo industrijsko revolucijo, vzbuja velikopotezne upe in apokaliptične skrbi.

Od februarja letos je Microsoft predstavil naložbe v umetno inteligenco v višini 3,4 milijarde dolarjev v Nemčiji, 2,1 milijarde dolarjev v Španiji in 2,9 milijarde dolarjev na Japonskem.

Microsoft je podjetju OpenAI v zadnjih letih namenil že 13 milijard dolarjev, v skladu s pogodbo, podpisano februarja lani, pa bo francosko zagonsko podjetje Mistral, ki se ukvarja z umetno inteligenco, prejelo naložbo v višini 15 milijonov evrov.

Microsoft bo vložil 1,5 milijarde dolarjev v tovrstno podjetje G42 s sedežem v Združenih arabskih emiratih, kar je pomembno za ZDA, saj se je podjetje G42 zavezalo, da bo opustilo kitajska partnerstva v korist ameriške tehnologije

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen