(Svobodnjaki bodo danes določili listo za evropske volitve) Grošelj in Joveva na njej zagotovo, Švarc Pipan in Klakočar Zupančič pa kot element presenečenja? V vsakem primeru več kot 2 evroposlanca ne morejo dobiti.

6

V Gibanju Svoboda bodo na sejah izvršnega odbora in sveta stranke določili kandidatno listo za evropske volitve. Glede favoritov, na katere bodo stavili v boju za mesta na evropskem parketu, so v največji vladni stranki še skrivnostni, na listi pa je zagotovo pričakovati oba aktualna evropska poslanca, Ireno Jovevo in Klemna Grošlja. Na listi bi se po nekaterih neuradnih informacijah lahko pojavila tudi padla pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, pa tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ta je sicer zavrnila namigovanja o njeni kandidaturi, a lahko, da je to bil samo spin.

Glede na trenutno kotiranje Svobode na javnomnenjskih raziskavah, je njihov “plafon” na evropskih volitvah dva mandata. Trije mandati bi mejili že na znanstveno fantastiko, ob predpogoju, da bi 9. junija, torej na dan evropskih volitev izvedli še glasovanje o kakšnem posvetovalnem referendumu in tako umetno dvignili volilno udeležbo. Po sedanjih (tujih) projekcijah bi bila zmagovalka evropskih volitev SDS (4 mandati), sledila bi Svoboda (2 mandata), po en mandat pa bi “odnesli” NSi, SD in Vesna (Prebilič).

Stranka Gibanje Svoboda, nastala nekaj mesecev pred zadnjimi državnozborskimi volitvami na temeljih stranke nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna Z.Dej, se bo na evropske volitve junija letos podala prvič.

Svoboda ima sicer po združitvi z LMŠ v svojih vrstah že dva aktualna evropska poslanca, Grošlja in Jovevo, ki sta v Evropskem parlamentu del politične skupine Renew Europe. Ali bodo kateremu od njiju zaupali tudi prvo mesto na listi, v stranki uradno še ne razkrivajo. Prav tako so skopi z informacijami o drugih kandidatih, ki jih bodo uvrstili na listo. “O tem bomo odločali v stranki po demokratični poti 27. marca, počakajmo do takrat,” je minuli petek ob robu vrha EU dejal predsednik stranke in premier Robert Golob.

Po zaključenih postopkih evidentiranja bodo sicer v Svobodi za devet mest na listi izbirali med okoli 30 kandidati. Skladno s statutom kandidate za volitve poslancev v Evropski parlament na predlog izvršnega odbora določa svet stranke.

O pripravah na junijske evropske volitve so sicer razpravljali tudi na zasedanju organov v začetku meseca, a so tedaj v javnosti odmevale predvsem notranjepolitične teme. Z mesta generalne sekretarke je namreč odstopila Vesna Vuković.

Aktualnemu političnemu dogajanju se bržkone ne bodo mogli izogniti niti danes, na dnevnem redu bi lahko bilo med drugim tudi imenovanje finančnega ministra Klemna Boštjančiča na mesto podpredsednika Gibanje Svoboda. Podpredsednike stranke skladno s statutom voli in razrešuje svet stranke.

Pripis: Imen sedmih potrjenih kandidatov v stranki uradno še ne razkrivajo, je pa Avšič Bogovič potrdila, da so med njimi tudi aktualni poslanci DZ. Po informacijah STA sta to Tamara Vonta in Uroš Brežan. Na listi bosta tudi oba evropska poslanca Svobode, Irena Joveva in Klemen Grošelj. Prav tako naj bi bila v naboru omenjenih sedmih kandidatov še predsednik strankinega podmladka Matej Grah in direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo in državna sekretarka za odnose z DZ v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper. Danes naj bi določili tudi vrstni red omenjenih sedmih kandidatov, ni pa še povsem jasno, kje na listi bo “paket” omenjen sedmerice.

Sicer pa je izvršni odbor stranke danes še pooblastil predsednika stranke Roberta Goloba, da v naslednjih dneh opravi še zadnje pogovore z evidentiranimi kandidatkami in kandidati, med katerimi bodo torej z dvema popolnili kandidatno listo devetih favoritov, na katere bo stranka stavila v boju za sedeže v Evropskem parlamentu.

Kandidatna lista pa bo v celoti potrjena na posebnem dogodku stranke, Festivalu Svobode, 6. aprila v Zbiljah.

Št. komentarjev: 6
 1. srečko pravi

  Tile kekci iz svobode bodo dobili samo 1 mandat, ker so nesposobni do amena.

 2. mirror pravi

  Na evropske volitve nas vabijo levaki samo zato, da bi jih čim več dobilo mesta evropskih poslancev. Bajna plača je magnet za nesposobneže. Kako lahko kandidira ministrica, dr. prava, ki še nepremičnine ne zna kupiti. Kdo jo je predlagal?

 3. kljun pravi

  Totalni amaterji. S tako listo bodo kvečjemu dobili 1 evroposlanca.

 4. diki pravi

  Če bo golob spravil na volišča prek referendumov dodatne volivce, bo svoboda znala dobiti celo 3 evroposlance.

 5. mirror pravi

  Kako je lahko glavna akterka pri nakupu podrtije na Litijski kandidatka ta evropsko poslanko? Ali ne bo nobenega sodnega epiloga? Sodišče dela samo za desne primere? Vsem diši evropska poslanska plača ki je trikratnik iz domačega parlamenta, odgovornosti pa nobene.

 6. mirror pravi

  Naših evropskih poslancev je v parlamentu manj kot 1%. Taka je tudi njihova moč glasovanja , kar pomeni nična.
  Za izvoljence pa je evropski parlament Indija Koromandija. Zato pa vas tako nagovarjajo, ker vas potrebujejo za izvolitev. Ko bodo izvoljeni, volivci ne boste več pomembni. Lepo bi bilo da bi se tako goreče borili za domače volivce in državo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen