Deveti teden zdravniške stavke predvideno nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom

0

Zdravniški sindikat Fides vstopa v deveti teden stavke. V prvi polovici tedna naj bi se med sindikatom in vladno stranjo nadaljevala pogajanja, ki doslej, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, bistvenega napredka niso prinesla. Tako tudi ni jasno, kako daleč je do dogovora, ki bi prinesel prekinitev ali vsaj začasno zamrznitev stavke.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki stavka od 15. januarja, zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi – potem ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov – ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom.

Zadnjič sta se vladna in sindikalna stran na stavkovnih pogajanjih sestali prejšnji torek. Vlada naj bi nov predlog po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža oblikovala na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti pričakovanjem Fidesa tudi ob izgubljenemu zaupanju do vlade, ki ga izpostavljajo v sindikatu. V Fidesu so po prejetju vladni predlog označili za nezadosten. Pogajanja med stranema se bodo nadaljevala v torek ob 9. uri na sedežu Fidesa.

Zdravstvene ustanove po državi se zaradi doslej najdaljše zdravniške stavke soočajo z različnimi težavami – po nekod v večjem obsegu, drugje večjih težav nimajo. Strokovni direktor ptujske bolnišnice Teodor Pevec je za STA prejšnji teden denimo dejal, da imajo v bolnišnici zaradi stavke precejšnje težave. Kot je povedal, razmere s težavo obvladujejo, saj jih ne gre primerjati s časom pred stavko, tako glede organizacije dela kot tudi odnosov med zaposlenimi.

Na ministrstvu za zdravje se zato z vodstvi bolnišnic o morebitnih težavah in izzivih pogovarjajo na rednih sestankih, zadnjič so o tem razpravljali prejšnjo sredo. Dela sestanka se je udeležil tudi premier Robert Golob, ki se se je sicer s predstavniki sindikata Fides večkrat neformalno tudi sestal, a sestanki dogovora ali prekinitve stavke niso prinesli.

Golob se bo zvečer udeležil tudi oddaje 24ur Forum: (Ne)javno zdravstvo, ki jo pripravljajo na POP TV. Oddaja bo ob 20. uri skupaj z občinstvom in številnimi drugimi gosti v živo potekala s Filozofske fakultete v Mariboru.

Medtem zaradi zdravniške stavke ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča še vedno deluje v omejenem obsegu. Posamezniki, stari med 18 in 65 let, pa tako ne morejo opraviti pregleda, ki ga potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Na problematiko je večkrat opozoril tudi Zagovornik načela enakosti, ki je v petek prejel tudi predlog za obravnavo diskriminacije posameznika. Ta po navedbah Zagovornika zatrjuje, da je zaradi omejenega delovanja omenjene ambulante v času zdravniške stavke deležen diskriminatorne obravnave zaradi njegove osebne okoliščine invalidnosti. Pri Zagovorniku so v sporočilu za javnost poudarili, da predlog obravnavajo prednostno.

V Fidesu pa so “zaradi zavestnega širjenja neresnic o zdravniški stavki” danes poudarili, da zdravniki, ki se poslužujejo pravice do stavke, tudi tekom stavke delajo 40 ur na teden in osem ur dežurajo. Torej delajo poln delovnik, kar je tudi evropsko predpisana delovna norma za zdravnike, pogosto pa tudi več od polnega delovnika, so navedli pri zdravniškem sindikatu.

Ob tem so spomnili, da so vlado že sredi decembra 2023 opozorili na možnost stavke in predlagali takojšen začetek pogajanj, da do stavke ne bi prišlo. Podali so tudi predloge terminov za pogajanja na vsaka dva dni, a v enem mesecu vlada za preprečitev stavke ni storila nič, sprejela ni niti pobude za pogajanja, so kritični v Fidesu.

Prav tako navajajo, da so vlado opozorili na administrativne in nezdravstvene probleme, s katerimi se bodo soočili vsi, ki za podaljšanje vozniškega dovoljenja potrebujejo zdravniško potrdilo. A vlada teh zapletov zavestno ne rešuje, čeprav bi jih lahko rešila enostavno, kot jih je tudi v času covida-19. Tako pa po mnenju sindikata ravna zgolj zato, da lahko vpletene jemlje za talce in jih uporablja v svojih aktivnostih proti stavkajočim zdravnikom. “Poudarjamo, da na URI Soča zaposleni še naprej opravljajo svoje delo, medtem ko uveljavljajo svojo pravico do stavke,” so v sporočilu za javnost še zapisali pri sindikatu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen