Ukrajina tarča novih obsežnih ruskih napadov z raketami in droni

0

Več ukrajinskih regij je bilo danes tarča novih obsežnih ruskih napadov z raketami in droni, so sporočile ukrajinske oblasti. V mestu Mikolajiv na jugu države je bila v napadu ubita ena oseba, še štiri pa v Kijevu. Del ukrajinske prestolnice je zaradi napada ostal brez elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so napade z 44 raketami in 20 droni izvedle okoli 5. ure po srednjeevropskem času. “Sovražnik je v napadu uporabil različno orožje, od dronov do manevrirnih in balističnih raket,” je pojasnil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni in dodal, da je zračna obramba sestrelila 29 raket in 15 dronov.

V napadu na Mikolajiv so bile poškodovane strehe 20 hiš ter del tamkajšnjega plinovoda in vodovoda, je sporočil župan mesta Oleksandr Senkevič in opozoril, da je v napadu umrla ena oseba.

Eksplozije je bilo danes slišati tudi v Kijevu, kjer so bila v napadu poškodovana večnadstropna stanovanjska stavba, v kateri je nato izbruhnil obsežen požar. Ubite so bile štiri osebe, še več kot 30 pa je bilo ranjenih, je sporočila mestna uprava.

Na kraj napada je bilo napotenih 13 reševalnih in devet gasilskih vozil, iz stavbe pa so evakuirali 52 ljudi. Kot je opozoril ukrajinski notranji minister Igor Klimenko, bi pod ruševinami lahko bilo še več žrtev.

V napadu na prestolnico so bili poškodovani tudi daljnovodi, skoraj 30.000 ljudi pa je ostalo brez elektrike.

Napada na Ukrajino je potrdil tudi predsednik Volodimir Zelenski. Kot je zapisal na omrežju X, so ruske sile napadle šest ukrajinskih regij, med drugim tudi Harkov, kjer sta bili ranjeni dve osebi, in regijo Lvov.

Poljska je medtem po silovitih ruskih napadih na Ukrajino aktivirala več bojnih letal, da bi zagotovila varnost svojega zračnega prostora, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Do novega ruskega napada je sicer prišlo ravno v času, ko se na obisku v Kijevu mudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Med napadom se je po navedbah AFP zatekel v zaklonišče v svojem hotelu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen