Švarc Pipanova začasno sklonila glavo: S poročilom zaščitila predvsem Goloba, izpostavila sebe kot nesposobno ministrico, a si tem tudi kupila vozovnico za Bruselj na listi Svobode

4

Ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan je v petkovem poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov, kaže povzetek poročila. V zvezi z nakupom na NPU poteka predkazenski postopek, s KPK pa so sporočili, da predhodnega preizkusa še niso zaključili.

Ministrica je 13. februarja predsedniku vlade Robertu Golobu posredovala poročilo o stanju v zvezi z ugotavljanjem domnevnih nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani. Švarc Pipan je v njem povzela ugotovitve glede ključnih domnevnih nepravilnosti in ukrepe ministrstva za pravosodje, kaže povzetek poročila, ki so ga z ministrstva danes posredovali medijem. V poročilu so sicer zaradi varstva interesov preiskave zakrili nekatere informacije, so pojasnili.

Švarc Pipan je v poročilu med ključnimi ugotovitvami navedla domnevne nepravilnosti med pripravo in izvedbo projekta na sekretariatu ministrstva za pravosodje ter sume zunanjih vplivov na izvedbo projekta.

Meni, da na nepravilnosti med pripravo in izvedbo projekta na sekretariatu kaže manjkajoča in prirejena dokumentacija projekta. Pojasnila je, da ni knjižena digitalno ter da ni bilo mogoče najti fizičnega dokumenta in opraviti razgovora z nekdanjim generalnim sekretarjem na ministrstvu za pravosodje Urošem Gojkovičem ali vodjo projekta. Tako denimo na podlagi elektronske komunikacije slednjega ni jasno, ali je bil ogled stavbe na Litijski dejansko opravljen.

Tudi v projektni nalogi z analizo stanja infrastrukture na področju pravosodja iz oktobra lani so prirejeni in manjkajoči podatki, meni. Poleg tega je v nalogi “indic, da je bila projektna naloga pripravljena za preferiranje točno določenega ponudnika”. V investicijski dokumentaciji pa je tudi zavajajoč opis stanja stavbe na Litijski cesti.

Poleg tega iz fizično dostopne dokumentacije in elektronskih komunikacij ni mogoče ugotoviti, ali je bil poziv k nadaljevanju pogovorov poslan tudi drugemu ponudniku, čigar ponudba je ustrezala razpisnim pogojem. Pri tem je posebej izpostavila, da je bila ponudba drugega ponudnika bila v osnutku projektne naloge z analizo infrastrukture na področju pravosodja ocenjena z enakim številom točk kot ponudba za stavbo na Litijski. Dodala je, da je iz dokumentacije oziroma komunikacije razvidno zgolj, da je nekdanji generalni sekretar Gojkovič neposredno podjetniku Sebastjanu Vežnaverju poslal vabilo k nadaljnji obravnavi ponudbe njegovega podjetja. Iz spisa ni razvidno, kolikokrat in kako so potekala pogajanja.

Opozorila je še na postavljanje “novih vodij služb, val napredovanj, ki so pomagali pri pripravi projekta, ter degradacijo in omejitev dostopa do informacij uslužbencem, ki so opozarjali vodje na nepravilnosti med projektom in prepovedovanje komuniciranja tem uslužbencem z vodstvom ministrstva”.

Opredelila je tudi sume zunanjih vplivov na izvedbo projekta, med katerimi je znova izpostavila sum neposrednega vplivanja zdaj že nekdanjega glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta “najmanj v fazi zagotavljanja denarja za izvedbo projekta decembra lani”. Meni, da so indici za to hkratna menjava telefonov več oseb, sporočilo Žiberta vodji kabineta ministrice in sestanek Žiberta z zdaj že nekdanjim državnim sekretarjem Igorjem Šoltesom brez vednosti ministrice.

Med ukrepi ministrstva za pravosodje je izpostavila notranjo revizijo, za katero ministrica ugotavlja, da ni bila opravljena, kljub drugačnim zagotovilom Gojkoviča. Na ministrstvu vzpostavljajo tudi postopke za zunanjo revizijo, urejajo civilnopravna vprašanja glede pogodbe s prodajalcem ter sodelujejo z organi preiskovanja in pregona, je zagotovila v poročilu.

Na Generalni policijski upravi so za STA zapisali, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru preiskave nakupa stavbe na Litijski cesti pridobil določeno dokumentacijo od ministrstva za pravosodje in da vodi predkazenski postopek v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva. “Več informacij vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka,” so poudarili.

Na vprašanje, ali so na NPU kazensko ovadili Dominiko Švarc Pipan, saj naj bi po poročanju Dela na Specializiranem državnem tožilstvu zoper njo prejeli kazensko ovadbo, niso konkretno odgovorili zaradi varstva osebnih podatkov. Dodali so še, da policija kot organ odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj obravnava vse razloge za sum storitve kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije pa so navedli, da predhodnega preizkusa v zadevi nakupa stavbe na Litijski še niso zaključili. Dodali so, da trenutno pregledujejo obsežno dokumentacijo, ki so jo že pridobili, pridobivajo pa tudi dodatna pojasnila.

S tem si je odletela ministrica, ki sicer velja tudi za bolano ambiciozno osebo, kupila vozovnico za Bruselj na listi Svobode. V poročilu je namreč še enkrat več namočila svoje nekdanje tovariše pri SD in t.i. “middle management” na ministrstvu za pravosodje, sebe pa izpostavila kot nesposobno ministrico, ki ministrstva ni obvladovala niti vsebinsko niti organizacijsko. Premier Golob je bil v tem poročilu popolnoma opran, češ, zadeva Litijska je na vlado prišla pregledana čez množico nižjih nivojev in z odobritvijo finančnega ministrstva.

Švarc Pipanova sicer ne bo nosilka liste Svobode, to mesto bo pripadlo predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič ali pa poslanski Svobode Tamari Vonta. V vsakem primeru pa si bo Švarc Pipanova prizadevala, da bo na listi na drugem mestu, ki je za Svobodo še izvoljivo. Po nekaterih tujih projekcijah, na katere se sklicujejo v časniku Finance, bo Svoboda namreč dobila le dva evropska poslanca. Na listi Svobode bosta zagotovo pristala še dva aktualna evropska poslanca iz kvote propadle LMŠ, Klemen Grošelj in Irena Joveva. A slednja zaradi drenjanja drugih bolj razpoznavnih kandidatov iz vrst Svobode evropskega parlamenta od znotraj več ne bosta videla.

Po tujih projekcijah bo zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji SDS z do 4 evropskimi poslanci. Kot vse kaže bosta mandat ponovila Milan Zver in Romana Tomc. Poleg njiju pa se bosta v klopi evropskega parlamenta zelo verjetno usedla tudi Aleš Hojs in Branko Grims.

Št. komentarjev: 4
 1. gambit pravi

  Pipa bo seveda poskrbela za svojo guzico 🙂 je pa vseeno kdo od vseh teh bo sedel v Bruslju. Tja bi lahko postavili tudi 9 fikusov, nihče ne bi opazil razlike.

  1. Re gornjim pravi

   Enako, kot če bi poslali tja CELO predlagano sds ekipo( Kangler, Hojs, Breznik, Grims)

 2. marko pravi

  Če bo Golob na listo dejansko dal DŠP, je pa res en navaden klovn in “strateg”, ki ga vsak nategne.

 3. žuža pravi

  Napačna prognoza! SDS in Svoboda bosta dobila vsak po 3, SD 1, Nsi 1, Levica 1.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen