Po mnenju Zelenskega nujna reorganizacija ukrajinskega vodstva, vključno z vojsko

0

Ponastavitev na številnih področjih v državi je vsekakor potrebna, je v intervjuju za italijanski medij Rai News v nedeljo izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki naj bi bil že dalj časa v sporu z vrhovnim poveljnikom vojske Valerijem Zalužnim. Kot je dejal, mora namreč celotno vodstvo v državi delovati v isti smeri.

“Ponastavitev, nov začetek je vsekakor potreben. Ko govorimo o tem, imam v mislih zamenjavo številnih vodilnih oseb v državi, ne le na enem področju, kot je vojska,” je dejal Zelenski, ki naj bi Zalužnega minuli ponedeljek pozval k odstopu, a ga je ta zavrnil. V Kijevu so sicer poziv k odstopu zanikali.

Po oceni ukrajinskega predsednika bi bilo treba v državi zamenjati “celotno vodstvo, ki poganja državni stroj”. Kot je dejal, morajo biti namreč vsi vodilni v državi prepričani v zmago Ukrajine v boju proti ruski agresiji in v luči tega delovati v isti smeri, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zalužni, ki je v vlogi vrhovnega poveljnika ukrajinskih sil od leta 2021, med Ukrajinci sicer uživa veliko podporo. Decembrska raziskava je pokazala, da 72 odstotkov prebivalcev ne odobrava njegovega odstopa, navaja ukrajinski časnik v angleškem jeziku Kyiv Independent.

Spor med njim in Zelenskim naj bi bil sicer star že več mesecev, zaostril pa naj bi se po spodleteli ambiciozni ukrajinski ofenzivi lani poleti. Nedavno je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen