Večina slovenskih evroposlancev za ukrepanje proti Madžarski, Zver in Tomc proti

0

Slovenski evroposlanci so danes v Strasbourgu različno glasovali o resoluciji, v kateri je Evropski parlament pozval k ukrepanju proti Madžarski v okviru 7. člena Pogodbe o EU. Ljudmila Novak, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Milan Brglez in Matjaž Nemec so jo podprli, Milan Zver in Romana Tomc sta glasovala proti, Franc Bogovič pa se je vzdržal.

“Resolucije o Madžarski nisem podprl, ker so politični napadi na Madžarsko v zadnjih letih postali stalnica evropskih institucij. Večkrat sem že dejal, da je instrument vladavine prava orodje v rokah levice, ki ga spretno uporablja za napade na politične nasprotnike. Seveda se ti napadi intenzivirajo takrat, ko so volitve pred vrati,” je v odzivu za STA svoj glas proti utemeljil član Evropske ljudske stranke Zver (EPP/SDS).

Proti je glasovala tudi njegova strankarska kolegica Romana Tomc. Resoluciji je v največji politični skupini v Evropskem parlamentu poleg njiju nasprotovala samo še poslanka Miriam Lexmann iz Slovaške.

Bogovič (EPP/SLS) se je medtem glasovanja vzdržal. Za STA je pojasnil, da se strinja z danes objavljenim stališčem kabineta premierja Roberta Goloba. “Vsako dodatno zaostrovanje situacije bi bilo slab scenarij, tako za EU kot za Madžarsko. Odvzemanje pravic katerikoli državi ne more biti dobra popotnica ali podlaga za prihodnje iskanje rešitev. Najboljša in najbolj preudarna možnost je pogovor in dogovor,” je zapisal.

Glasovanja se je sicer vzdržalo osem članov EPP, vsi ostali prisotni člani pa so glasovali za resolucijo. Med slednjimi je bila tudi Ljudmila Novak (NSi).

Resolucijo sta prav tako podprla slovenska evroposlanca iz vrst socialistov in demokratov Brglez in Nemec (oba S&D/SD). Brglez se je za podporo odločil, ker parlament v njej zahteva, da Sodišče EU pregleda zakonitost sklepa komisije o odmrznitvi sredstev. V utemeljitvi je posvaril tudi pred tem, da bi lahko madžarski premier Viktor Orban začasno prevzel vodenje Evropskega sveta.

“Podprl sem resolucijo o Madžarski, saj zavračam igro izsiljevanja madžarskega premierja in popuščanja predsednice komisije (Ursule von der Leyen) v zameno za napredek Ukrajine na njeni evropski poti. Orban je za talko vzel celotno EU na zadnjem zasedanju voditeljev, od komisije pa je izsilil deblokado, ne da bi bili za to izpolnjeni pogoji,” pa je sporočil Nemec.

Podobno je svoj glas za utemeljil evropski poslanec iz vrst liberalcev Grošelj (Renew/Svoboda). Za podporo se je odločil, ker Evropska komisija sredstev ni sprostila na podlagi izboljšanja razmer na področju vladavine na Madžarskem, ampak je to naredila samovoljno in zaradi madžarskega izsiljevanja pri zunanjepolitičnih temah.

“Madžarska je pod vodstvom Viktorja Orbana postala avtoritarna država, kjer si je njegova vladajoča stranka politično povsem podredila vse veje oblasti, ob tem pa poskuša z represivnimi metodami utišati vse kritične glasove, s s korupcijo prepletenimi mrežami pa vzdržuje sistem, ki ugaša vse luči demokracije,” je medtem zapisala Grošljeva strankarska kolegica Joveva.

Parlament je v resoluciji, ki jo je podprl s 345 glasovi za, 104 proti in 29 vzdržanimi, pozval k ukrepanju v okviru postopka proti Madžarski v skladu s 7. členom Pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici. Obenem so poslanci komisijo pozvali, naj znova preuči svojo odločitev iz sredine decembra, da Madžarski odmrzne 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev, in ji zagrozili z ukrepanjem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen