Premier Golob od Švarc Pipanove pričakuje dodatno razjasnitev vseh okoliščin spornega nakupa degradirane stavbe, Fajonova pa pravi, da nihče nima pri SD bianco zaupanja

3

Premier Robert Golob je na današnjem sestanku s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan in predsednico SD Tanjo Fajon prejel preliminarno poročilo o postopku nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga bo ministrica skladno s pričakovanji Goloba še dopolnila. Premier namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin, so sporočili iz njegovega kabineta. Je pa zanimivo, da se do sedaj še ni oglasila sicer vedno glasna predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je javno govorila, da se bo ob vsakem nespoštovanju pravne države takoj oglasila.

Potem ko so na Švarc Pipan v zadnjih dneh leteli očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri naj bi domovala upravno, delovno in socialno sodišče ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, se je torej premier danes vnovič sestal z ministrico.

Ta mu je v pogovoru pojasnila, da ob pregledu vse dokumentacije omenjenega posla ugotavlja, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Zadevo sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, ministrica pa je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Vlada ga je na današnji dopisni seji z današnjim dnem tudi razrešila, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Golob se je sicer še pred četrtkovo redno tedensko sejo vlade sestal z ministrico, a kot kaže, tudi po današnjem sestanku še ni prejel zadostnih pojasnil. Še vedno namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin omenjenega posla, so zapisali v njegovem kabinetu.

Tega si želijo tudi v ministričini matični stranki SD, kjer so domnevne nepravilnosti nakupa povzročile nemalo razburjenja. Predsednica SD Fajon je sicer v današnji izjavi zatrdila, da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti odločno ukrepali. “Nihče nima pri nas bianco zaupanja,” je dejala.

Da pričakujejo pojasnila ministrice, so v preteklih dneh že poudarili tudi koalicijski partnerji. V SDS pa so medtem ta teden napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipan.

Za nakup omenjenih prostorov na Litijski cesti je sicer ministrstvo odštelo 7,7 milijonov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Sredstva za nakup stavbe je sicer ministrstvu na dopisni seji 28. decembra lani zagotovila vlada, in sicer je iz splošne proračunske rezerve zagotovila 6,5 milijona evrov.

Št. komentarjev: 3
  1. mirror pravi

    Če bi se ministrica vsaj enkrat sprehodila skozi to stavbo, je ne bi kupila za ta denar. Sumljivo pa je to, da se je MOL odpovedala predkupni pravici v enem samem dnevu. Že pri tem bi morali goreti rdeči alarmi. Zanimivo je tudi, da se lahko stavba preproda za trikratno ceno pa ni nobenih težav. V slučaju parcel iz Trente še danes pogrevajo tisti drobiž iz notarsko overjene kupoprodajne pogodbe za politične namene. Ministrica mora odstopiti, da se bo lahko preiskala vsa zadeva. Če bo ostala, bo ovirala preiskavo, zabrisala sledove in obdolžila svojo ekipo kar že dela.

  2. čiko pravi

    Če ne odstopi, bo potopila SD, kar tudi ni slabo.

  3. alja pravi

    Ministrica za pravosodje, ki prostodušno prizna, da ne zna pravilno prebrati pogodbe, po kateri se bodo zasukali milijoni proračunskega denarja. Uboga Slovenija!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen