Mag. Dejan Kaloh v poslanskem vprašanju ministrici za pravosodje: Ali revolver na mizi v kabinetu predsednika VS Miodraga Đorđevića res povečuje integriteto in ugled slovenskega sodstva?

7

Poslansko vprašanje, mag. Dejana Kaloha, ki ga je poslanec naslovil na ministrico za pravosodje, Dominiko Švarc Pipan, na tem mestu objavljamo v celoti.

Spoštovani,

v časopisu Dnevnik, sobotni prilogi Objektiv, je bil dne 9. decembra 2023 objavljen intervju s predsednikom Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Miodragom Đorđevićem. Spregovoril je o predlogu novega zakona o sodniški službi, zakona o sodiščih ter noveli Zakona o sodnem svetu. Ob tem je bila objavljena fotografija predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije v pisarni njegovega kabineta, na kateri je razviden tudi revolver, oziroma njegova replika, na mizi.

Ob tem se zastavlja vprašanje namena in pomena replike revolverja na mizi kabineta predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Takšna  podoba revolverja na mizi kaže na podobo časa nekdanje totalitarne države, kontinuiteto s prejšnjo totalitarno državo in kršitvami človekovih pravic v sojenju, ne pa na simbol pravice in pravičnosti.

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo nazadnje pri predlogu za njegovo imenovanje na mesto predsednika vrhovnega sodišča poudarili, da takšna funkcija zahteva ničelno toleranco, ko gre za vprašanje neodvisnosti, nepristranskosti, transparentnosti, integritete in ugleda sodstva. Sodstvo kot neodvisna veja oblasti bi moralo z nepristranskim in neodvisnim sojenjem bistveno vplivati h krepitvi vladavine prava in pravne države. Sodbe bi morale postavljati ločnico med tistim, kar je prav, dopustno, pošteno in zakonito ter kaj ni. 

Obenem velja ob tem spomniti na posnetek policista Dušana Djogića, ki je izid zmage Gibanja Svoboda proslavil tako, da je uporabil strelno orožje in pred strelom zaklical »za zmago«. Gre za posnetek, ki ga je potem policist Dušan Djogić, ki je zaposlen na PP Nova Gorica in dela v enoti, v kateri policisti preprečujejo in odkrivajo čezmejno kriminaliteto, odkrivajo kršitve nedovoljenega prehajanja državne meje in nezakonitega prebivanja tujcev v Sloveniji, odkrivajo prepovedane droge, orožje, eksplozivne snovi, odkrivajo ponarejene in prenarejene dokumente, ukradena vozila in druge naloge, objavil na svojem Facebook profilu.

Najvišji predstavnik sodne veje oblasti bi moral v prvi vrsti skrbeti za neodvisnost, nepristranskost integriteto in ugled sodstva, ne pa da se fotografira ob strelnem orožju na mizi, s čimer očitno izkazuje to, da je nad njim samo še modro nebo.

Kodeks sodniške etike v točki IX. opredeljuje odnos, in sicer da »sodnik vzpostavlja in vzdržuje neoporečne in spoštljive odnose s sodelavci in udeleženci v postopkih«. Obenem v točki X. opredeljuje ugled, in sicer, da »sodnik z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se pri vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju«.

Glede na navedeno me zanima, kako Ministrstvo za pravosodje ocenjuje dejstvo, da se predsednik Vrhovnega sodišča za intervju fotografira z repliko strelnega orožja, manifestira položaj moči? Ali so s tem kršene določbe Kodeksa sodniške etike? Ali bo takšno fotografiranje predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije obravnavala Komisija za etike in integriteto? Ali boste glede tega vložili zahtevo za sprejem načelnega mnenja na podlagi 29. člena Poslovnika Komisije za etiko in integriteto oziroma ali boste ukrepali kako drugače v okviru svojih pristojnosti? Ali takšno ravnanje po oceni ministrstva zagotavlja neodvisnost, nepristranskost, videz nepristranskosti, transparentnost, integriteto in ugled sodstva?  

Št. komentarjev: 7
 1. klemen pravi

  Sami kavbojci v tej svobodni Sloveniji. In tale predsednik vrhovnega sodišča, kaj se pa gre s pištolo na mizi???

  1. Gasilec pravi

   Drži se napotka Janše, da se je ” treba oborožiti”

 2. Lali pravi

  Sramota! To je predsednik vrhovnega sodišča? Ni čudno, da gre v Sloveniji vse v maloro, še zlasti na sodniji.

 3. linke pravi

  srbijanc kot srbijanc! za take čapce je samo ,kaj pa se ve

 4. Re gornjim pravi

  Dober izraz “čapec”! Kaj bi pa rekli Janši , ki jih poziva naj se oborožijo, Cepec?

  1. linke pravi

   se spet oglašaš buzi! . ostani pri mamici in se jo drži za krilo. ti rabiš kaj drugega za zadnji del telesa kot pokalico

   1. Re gornjim pravi

    Tvoji komentarji so na nivoju debila

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen