Evropska etnocentrična desnica pričakuje uspeh na evropskih volitvah

0

Predstavniki evropskih skrajno desnih strank iz skupine Identiteta in demokracija so v nedeljo na srečanju v Firencah napovedali uspeh skrajne desnice na evropskih volitvah prihodnje leto. Ob tem so obljubili preureditev unije po volitvah, strožji pristop do širitve EU ter ublažitev okoljskih ukrepov za zaščito delovnih mest in industrije.

“Naš cilj je postati vsaj tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, za Evropsko ljudsko stranko in socialisti, in dobiti odločilno vlogo,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril gostitelj srečanja, podpredsednik italijanske vlade in vodja desne Lige Matteo Salvini.

Identiteta in demokracija (ID) je z 62 od skupno 705 evroposlancev v sedanjem sklicu Evropskega parlamenta na šestem mestu, glede na trenutne javnomnenjske raziskave pa bi lahko postala četrta najmočnejša politična skupina.

Po presenetljivi zmagi Geerta Wildersa na novembrskih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem so predstavniki skrajne desnice na srečanju pred okoli 2000 privrženci obljubili, da bodo spremenili politično dinamiko v Bruslju. “Drugačna Evropa brez socialistov na čelu je mogoča in jo potrebujemo,” je dejal Salvini po poročanju bruseljskega spletnega biltena Politico.

Wilders, ki je zbrane nagovoril preko videopovezave, pa je izrazil upanje, da bo njegov uspeh, ki je povzročil politični pretres na Nizozemskem in v Evropi, začetek vala volilnih zmag podobno mislečih strank.

Na srečanju so med drugim izrazili nasprotovanje načrtom Bruslja, da bi v EU z letom 2035 prepovedali motorje z notranjim izgorevanjem in trdili, da bodo nova pravila uničila evropsko industrijo ter na koncu koristila kitajskim proizvajalcem električnih vozil.

Predsednik francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor Jordan Bardella je požel aplavz za izjavo, da Evropa ne more postati hotel s petimi zvezdicami za migrante, priseljevanje pa povezal z nasiljem.

Govorniki so bili po pisanju Politica enotni tudi glede kritik islama, razhajali pa so se glede vojne v Ukrajini. Sopredsednik nemške Alternative za Nemčijo (AfD) Tino Chrupalla je nasprotoval zahodnim sankcijam proti Rusiji in trdil, da te bolj škodujejo evropskemu kot ruskemu gospodarstvu. Salvini, ki je nekdaj veljal za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa je poudaril, da je njegova stranka jasno podprla vse ukrepe za obrambo Ukrajine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen