Ustanovitelj propadle kriptoborze FTX Bankman-Fried spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, grozi mu do 110 let zapora

0

Newyorška zvezna porota je v četrtek ustanovitelja propadle kriptoborze FTX Sama Bankmana-Frieda spoznala za krivega v vseh točkah obtožnice zaradi goljufij, poneverb in kriminalne zarote. Grozi mu do 110 let zaporne kazni, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Porota je odločitev sprejela zelo hitro – le nekaj ur potem, ko sta se v četrtek končala sklepna nagovora poroti tožilstva in obrambe po petih tednih sodnega procesa. Sodišče mu bo kazen izreklo pozneje.

Proti Bankmanu-Friedu so pričali nekateri njegovi najožji sodelavci, vključno z nekdanjo zaročenko Caroline Ellison, ki jo je postavil na položaj direktorice sklada za tvegane investicije Alameda Research. Ta sklad je zašel v težave in Bankman-Fried ga je reševal z denarjem vlagateljev v FTX.

31-letni Bankman-Fried, ki je bil do konca lanskega leta zvezda industrije kriptovalut in po ocenah revije Fortune vreden 26 milijard dolarjev, naj bi poneveril osem milijard dolarjev. Ellison je pričala, da je FTX njenemu skladu nakazal 14 milijard dolarjev.

Tožilci so ga predstavili kot pametnega človeka, ki ga je premagal pohlep, obramba pa je trdila, da je deloval v dobri veri in postal žrtev okoliščin, na katere ni mogel vplivati.

Novembra 2022 je FTX propadel, ko so ga preplavile zahteve za vrnitev denarja vlagateljem, ki so izvedeli, da je šel njihov denar za reševanje Alameda Research.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen