Andreja Leški v Montpellieru do naslova evropske prvakinje v judu v kategoriji do 63 kg

0

Slovenska judoistka Andreja Leški je na evropskem prvenstvu v Montpellieru v Franciji osvojila zlato odličje v kategoriji do 63 kg. Za naslov evropske prvakinje je v finalu premagala Izraelko Gili Sharir.

Leški, letošnja svetovna podprvakinja iz Dohe, je v prvem krogu premagala Španko Cristino Cabana Perez. Leški, ki je bila leta 2021 prav tako svetovna podprvakinja in istega leta v Lizboni še tretja na evropskem prvenstvu, je po treh minutah in pol podaljšane borbe le strla Španko, ki jo je premagala še petič na šestih medsebojnih dvobojih.

Leški, sicer peta nosilka EP, se je nato v drugem krogu borila proti Rusinji Kamili Badurovi. Proti dve leti starejši Badurovi se je 26-letna judoistka Bežigrada pomerila trikrat v karieri in le enkrat zmagala, toda Leški se je tokrat proti njej dobro odrezala in slavila po podaljšku, v katerem si je Badurova prislužila še svojo tretjo kazen.

V četrtfinalnem boju z Madžarko Szofi Ozbas, četrto nosilko in bronasto letos s SP v Dohi in EP lani v Sofiji, ni imela pretiranih težav in si priborila vstopnico za polfinale.

Tam jo je pričakala nova zahtevna tekmica v obliki prve nosilke Laure Fazliu iz Kosova. Proti 23-letni aktualni evropski podprvakinji je zmagala le enkrat v treh dosedanjih dvobojih, danes pa je z iponom zanesljivo napredovala v veliki finale.

V finalu je bila za zlato medaljo z vazarijem boljša od druge nosilke Sharir, proti kateri v karieri še ni izgubila.

“Najprej sploh ne morem verjeti, kje sem, kaj sem danes dosegla. Čeprav sem nekako ciljala in si po tihem želela ta vrh. S tem sem dokazala, da sem elita, da sem med top tekmovalci v Evropi, v svetu, kjerkoli pač že, tako da sem res presrečna,” je po osvojeni zlati kolajni dejala Leški.

“Najboljše je, ko si želiš nekaj, česar še nisi dosegel, ko ciljaš še eno stopničko višje od tam, kjer si že bil. To se mi je danes zgodilo in dogajalo čez cel ta teden. Rekla sem, da sem dobro pripravljena, ampak ugotovila sem, da je dobra pripravljenost le tisto, da začneš na isti liniji kot vsi ostali. Tukaj so vsi zelo dobro pripravljeni, tako da to dobesedno ne pomeni nič, na tem pa moraš graditi še vse ostalo,” je dodala nova evropska prvakinja.

Ta je danes v uvodnih borbah začela precej zadržano, nato pa je delovalo, kot da je Slovenka z vsako borbo bolj ogreta in bolj kot se je bližal finale, bolj je vse šlo kot po maslu. “Moram priznati, da sem po prvih dveh borbah bila malo razočarana nad tem, da sem morala taktično ugnati ti dve tekmovalki, ampak tako je. Razlike med nami so res majhne, odloča vsaka taktika, napakica, ampak sem vesela, da mi je to uspelo,” je še pojasnila Leški.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen