Slovenska šampionka Janja Garnbret še sedmič zlata na svetovnih prvenstvih

0

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je osvojila še sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, tretjo v balvanskem plezanju. Prvenstva za 24-letno olimpijsko šampionko ni konec. Že v nedeljo se bo podala v boj za zlato odličje v težavnostnem plezanju, prihodnji teden pa jo čaka še lov na najvišja mesta v kombinaciji in olimpijsko normo.

Olimpijska prvakinja iz Tokia 2021 je z odliko opravila četrtkove kvalifikacije v balvanskem plezanju. Kot edina je rešila vseh pet balvanskih problemov. V treh balvanih se je na njihove vrhove zavihtela v prvem poskusu.

Pred tem je bila najboljša že v sredo v kvalifikacijah težavnosti, ko je kot edina osvojila oba kvalifikacijska vrhova.

Tudi v današnjem polfinalu in finalu na balvanih Garnbret ni pokazala prav nikakršnih znamenj slabosti. Rešila je vseh osem balvanskih problemov v prvem poskusu, štiri v polfinalu in nato štiri v finalu, z neverjetno lahkoto, in tekmicam odčitala novo lekcijo.

V svojem osmem finalu na svetovnih prvenstvih je znova pokazala svoje mojstrstvo. Že po treh balvanih je bilo jasno, da bo Garnbret osvojila odličje, a zlatega še ni potrdila. Za naslov je pred številnimi navijači v PostFinance Areni v Bernu sledil dvoboj s Francozinjo Oriane Bertone, ki pa vrha zadnjega balvana ni osvojila.

Garnbret kot zadnja na steni je v nekaj zamahih potrdila naslov najboljše na svetu. Boj za bron je pripadel Američanki Brooke Raboutou, ki je na zadnjem balvanu Francozinjo Zelio Avezou potisnila na četrto mesto.

Korošica je s sedmimi naslovi svetovne prvakinje izboljšala svoj lastni rekord. V svoji zbirki ima s članskih svetovnih prvenstev še tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, ter dve zlati kolajni v kombinaciji.

“Težko je opisati z besedami, kaj zdajle čutim,” je v prvi izjavi po finalu za Eurosport dejala Garnbret. “Če sem poštena do sebe, se nikoli ne bom navadila zmagovati, ker je tako zelo težko vzdrževati vrhunsko raven. Vsaka zmaga pomeni zame vse, vsaka zmaga je, kot da bi bila prva.”

“Izjemno sem vesela, da mi je danes uspelo prikazati to, kar sem si zamislila. Letošnja sezona, v bistvu njen začetek, je bil daleč od perfektnega, bilo je polno nekih dvomov zaradi poškodbe, ali bom nazaj ali ne bom, tako da sem iskreno hvaležna za vse ljudi, ki jih imam okoli sebe, ki so mi stali ob strani in pomagali,” pa je nato Garnbret v tonski izjavi sporočila še za slovenske medije.

“Danes do tega naslova ni bilo lahko priti, ampak danes sem bila tista ta prava Janja, ko sem bila v svojem svetu. Bila sem res zelo vesela, da sem tu, da lahko plezam pred tako izjemno publiko in da mi je uspelo prikazati danes tako predstavo. Je res neverjetno oziroma je to nekaj, česar si sploh sanjati ne upaš,” je še dejala slovenska šampionka.

Svetovno prvenstvo se bo s polfinalnimi in finalnimi nastopi v težavnosti nadaljevalo v nedeljo, s petimi Slovenkami v polfinalu, ob Garnbret še z Vito Lukan, Mio Krampl, Lucijo Tarkuš in Saro Čopar.

V polfinalu na balvanih je tekmovala še ena Slovenka Julija Kruder, ki je z 11. mestom vpisala svoj najboljši dosežek na članskih SP.

Garnbret je uprizorila fenomenalno vrnitev po poškodbi palca na levi nogi, zaradi katere je bila prisiljena spremeniti letošnje tekmovalne načrte. Po vrnitvi v tekmovalne arene je dosegla rekordno 40. zmago v svetovnem pokalu. Glavni cilj pa je bil usmerjen v SP in lov na olimpijsko normo za Pariz.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen