[Slovenija pod udarom katastrofičnega neurja] Zaradi močnega deževja in poplav uničena številna domovanja, več kot 16.000 odjemalcev brez elektrike, zaprte številne ceste in nekateri odseki avtocest, aktiviran akcijski načrt Vihra!

3

Zaradi poplav več kot 16.000 odjemalcev brez elektrike

Na območjih z močnim deževjem in poplavami prihaja tudi do prekinitev pri oskrbi z elektriko. Trenutno je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na območju Elektra Celje je brez elektrike skoraj 12.000 odjemalcev. Več kot 4000 jih je brez elektrike tudi na območjih Škofje Loke, Medvod in Kamnika.

Na območju od Ravn na Koroškem do Črne na Koroškem je celotno območje brez električne energije. Prav tako je območje od Nazarij proti Logarski dolini brez električne energije, je objavilo Elektro Celje.

Največja nevarnost trenutno preti stikališču RTP Dravograd, ki je pod vodo, vendar je objekt pod napetostjo. V primeru naraščanja vode bodo objekt odklopili od 110-kilovoltnega omrežja. Pod vodo je tudi stikališče RP Nazarje.

Na distribucijskem omrežju Elektra Celje, ki zajema Koroško, savinjsko-šaleško območje, Celjsko in Posavje, je brez napajanja trenutno nekaj manj kot 11.900 odjemalcev, od tega na območju Nazarij 6700, Raven na Koroškem 2300, Polzele 1200, Vuzenice 1000, Slovenj Gradca 400 in Velenja 200.

Elektro Celje uporabnike obvešča, da na območjih, kjer so razlite reke in ceste neprevozne, zaradi varnosti selekcije okvar ne izvajajo. Opozarjajo jih, naj se izogibajo poškodovanim področjem ter naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Na območju Elektra Ljubljana je bilo okoli 10. ure brez elektrike okoli 3100 odjemalcev, in sicer na območju Gorenje vasi in Poljan nad Škofjo Loko ter na širšem območju Kamnika, kaže spletna stran družbe.

Po podatkih Elektra Gorenjska je trenutno brez elektrike približno 1200 uporabnikov na območjih Škofje Loke, Medvod, v vaseh pod Krvavcem na območju proti Kamniku in v Podljubelju.

Kot pravijo v Elektru Gorenjska, so ekipe na terenu in skušajo vzpostavljati zasilno oskrbo z električno energijo. Zaradi oteženega dostopa zaradi poplavljenih in zaprtih cest pričakujejo, da bo ponekod lahko prihajalo do daljših prekinitev z oskrbo. Uporabnike prosijo za razumevanje in jih pozivajo, naj se ne približujejo napravam.

Na območju Elektra Primorska doslej večjih izpadov niso imeli. Trenutno je brez napajanja 16 transformatorskih postaj in okoli 250 odjemalcev na področju Šentviške planote na Tolminskem in Gornjega Lokovca nad Čepovanom. Poškodbe na distribucijskem omrežju so nastale sinoči zaradi padcev dreves ob prehodu prve nevihtne fronte, so STA povedali v družbi.

Na območju Elektra Maribor trenutno večjih težav ne beležijo, so povedali STA.

Po državi zaprte številne ceste in nekateri odseki avtocest

Zaradi močnega deževja in poplav so po državi zaprte številne ceste in nekateri odseki avtocest. Razmere se močno spreminjajo, poplavljena so nova območja, navaja prometnoinformacijski center. Voznike prosijo, naj spremljajo razmere na cestah in prilagodijo način vožnje.

Zaradi posledice neurja, poplav, nanosov peska in blata ter zemeljskih plazov je na gorenjski avtocesti zaprt priključek Lesce proti Karavankam in priključek Brnik proti Ljubljani. Štajerska avtocesta je zaprta med Celjem zahod in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Šentruperta do Šempetra proti Celju. Na priključku Šempeter je možen uvoz na avtocesto proti Mariboru.

Trenutno je zaradi poplav in številnih zaprtih cest promet na gorenjski avtocesti med Kranjem in priključkom Ljubljana Brod dovoljen tudi za vozila brez vinjete. Prometnoinformacijski center voznikom svetuje previdnost, tam, kjer je večja količina vode na vozišču, naj omejijo hitrost.

Na Koroškem in Štajerskem so zaprte glavne in regionalne ceste Dravograd-Maribor pri Ožbaltu, v Boštjanu in Gortini, Dravograd-Ravne na Koroškem, Velenje-Mislinja v Hudi luknji, Velenje-Škale, Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem vrhu čez Mislinjo, cesta Celje-Laško pri Laškem, Laško-Breze-Šentjur, podvoz v Laškem, Spodnja Selnica-Duh pri Ostrem Vrhu, Žalec-Šempeter- Šentrupert, Letuš-Šentrupert in Gorenje-Rečica-Letuš ter Šoštanj-Črna na Koroškem.

Na Gorenjskem so zaprte ceste na območju Kokrice, cesta Tržič-Kokrica, Škofja Loka-Gorenja vas, predor Sten, Škofja Loka-Železniki pri Studenem, Zbilje-Vodice, Zgornje-Jezersko-Spodnje Jezersko, območje Most pri Komendi, Jezero-Stara Fužina, Medvode-Ljubljana in most čez Soro in Tržič-Ljubelj.

Na Severnem Primorskem so zaprte ceste Trebija-Žiri, Marof-Žiri, Rovte-Žiri pri Brekovici, Tolmin-Idrija-Logatec pri Dolenji Trebuši, med Spodnjo Idrijo in Idrijo in pri Marofu, Dolenja Trebuša-Spodnja Idrija ter Podbrdo-Petrovo Brdo.

Na kamniškem in savinjskem območju so zaprte ceste Kamnik-Gornji Grad, Luče-Ljubno na mostu v Lučah ter območje Mozirja in Nazarij.

V osrednji Sloveniji je zaprta cesta Dobrova-Polhov Gradec-Ljubljanica ter območje Dolgega mostu v Ljubljani ob Malem Grabnu.

Šarec: Sestaja se republiški štab civilne zaščite, aktiviran načrt Vihra

Razmere v Kamniku, kjer se spopadajo s poplavami in plazovi, spremlja tudi minister za obrambo Marjan Šarec. V izjavi za medije je med drugim dejal, da se sestaja štab republiške civilne zaščite, kjer se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Razmere so resne, je opozoril, na terenu je vojska, aktiviran je tudi akcijski načrt Vihra.

Gasilci, civilna zaščita in vojaki imajo sicer nemalo težav z dostopom do prizadetih območij, saj so ceste marsikje poplavljene ali neprevozne zaradi plazov.

Podobno je tudi v Kamniku, kjer je voda odnesla mostove in poplavila tako zasebne objekte kot javne ustanove. Šarec ob tem poziva ljudi, naj ne hodijo ali vozijo v vodo, saj imajo potem reševalne ekipe več dela s tem, da rešujejo iz vode ljudi, ki tam obtičijo.

Na območju občine Kamnik sicer v današnjih poplavah beležijo tudi eno smrtno žrtev, a podrobnosti o okoliščinah dogodka Šarec še nima.

Sicer pa je v današnji ujmi prizadet velik del Slovenije, je poudaril Šarec. “Razmere so izjemno zapletene zato na tem mestu pozivam vse, ki nimate nujnih poti, da ostanete doma ter se ne vozite naokoli,” je dodal.

Minister je povedal še, da je trenutno aktiviranih okoli 250 pripadnikov Slovenske vojske, aktiviran pa je bil akcijski načrt Vihra. Načrt predvideva aktivacijo sil Slovenske vojske v primeru naravnih nesreč večjega obsega in zagotavlja pomoč vojakov Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Št. komentarjev: 3
 1. raft pravi

  Državljani pogrešajo Niko Kovač in njene borce nevladne organizacije 8. marec, da bi pomagali državljanom, ki v poplavah rešujejo svoje imetje.
  —————–
  Seveda jih ni nikjer. Tudi ko se je Slovenija osamosvajala jih ni bilo nikjer. Bliskovito prihaja čas, ko bo slovenski državljan te bandite lovil po celi Sloveniji.

 2. Re gornjim pravi

  Kre…ten neumen, če te razganja od ” energije”, obleci gasilski kombinezon in se priključi tistim, ki tam rešujejo, medtem, ko ti nadaljuješ z ” osamosvajanjem”, kot si to delal ko se je Slovenija osamosvajala( verjetno v kakšni kleti CD).

 3. linke pravi

  gornji peder! kolk si jih ti pomagal reševati ? se raje daš privezat za radiator kajne buzi .

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen