Površina ledenika Marmolada v Dolomitih se je lani zmanjšala na 112 hektarjev, kažejo danes objavljeni podatki italijanskih raziskovalcev. Ledenik se zaradi naraščajočih temperatur po svetu vse hitreje krči, v dveh letih pa naj bi bil za polovico manjši kot leta 2000, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.
V prihodnjih letih bo površina ledenika Marmolada kmalu manjša od enega kvadratnega kilometra, kar je za polovico manj kot leta 2000 in za tri četrtine manj kot leta 1900, kažejo meritve strokovnjakov z Univerze v Padovi in beneške agencije za varstvo okolja (ARPAV).
“Krčenje ledenika na največji točki regresije znaša skoraj 90 metrov na leto, v povprečju pa se umakne za 20 metrov na leto,” je povedal Mauro Varotto, vodja ekipe strokovnjakov, ki izvaja meritve na ledeniku.
Svetovni ledeniki, ki so pomemben vir sladke vode, se v zadnjih letih hitro krčijo zaradi globalnega segrevanja, ki ga povzročajo človeški izpusti toplogrednih plinov, še dodaja Ansa.