[Kar 176.000 nezakonitih vdorov na ozemlje EU v prvih 7 mesecih 2023] Na osrednjesredozemski poti več kot polovica vseh nezakonitih prehodov v EU, povečanje kar za 115%

1

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je bilo na zunanjih mejah EU zabeleženih okoli 176.100 nezakonitih prehodov meja. Več kot polovico so jih zaznali na osrednjesredozemski poti, kjer se je število v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za kar 115 odstotkov. Na ostalih poteh pa se je število prehodov zmanjšalo, je danes sporočil Frontex.

Osrednjesredozemska pot ostaja najbolj aktivna pot v EU, saj so nacionalni organi v prvih sedmih mesecih poročali o več kot 89.000 nezakonitih prehodov meja oziroma o 115-odstotnem povečanju v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Po ocenah evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) se bo povečan migracijski pritisk na tej poti najverjetneje nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, saj tihotapci zaradi konkurence ponujajo nižje cene za migrante, ki odhajajo iz Libije in Tunizije.

Število prehodov na vseh drugih migracijskih poteh se je medtem v primerjavi z letom prej nekoliko znižalo. Na balkanski poti, drugi najbolj aktivni poti z več kot 52.200 nezakonitih prehodov, so v obdobju od januarja do julija zabeležili 26-odstotno zmanjšanje.

Na vzhodnesredozemski poti se je število prehodov znižalo za 29 odstotkov. Na zahodnesredozemski poti in poti čez Rokavski preliv proti Veliki Britaniji pa se je število prehodov znižalo za dva odstotka.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je bilo med januarjem in julijem v Sredozemlju pogrešanih več kot 2060 ljudi, od tega velika večina na osrednjesredozemski poti. Pri varovanju zunanjih meja EU in boju proti kriminalu pa sodeluje skoraj 2800 pripadnikov Frontexa.

Število komentarjev: 1
  1. Nace pravi

    Welcome politika merklove v praksi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen