Hrvaška in Madžarska izrekli sožalje ob poplavah v Sloveniji ter ponudili pomoč

0

Hrvaška in Madžarska sta v odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del države, slovenskemu ljudstvu izrekli sožalje. Hrvaški premier Andrej Plenković je Sloveniji tudi ponudil pomoč, madžarska predsednica Katalin Novak pa je sporočila, da je Budimpešta vedno pripravljena pomagati, kadar je to potrebno.

“Predsedniku vlade Robertu Golobu sem v telefonskem pogovoru izrazil sožalje zaradi treh umrlih v uničujočem neurju v Sloveniji. Poudaril sem pripravljenost Hrvaške, da nudi vso potrebno pomoč slovenskemu narodu,” je v petek na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Plenković.

Podobno je dejala tudi Novak, ki je na omrežju X zapisala, da je globoko pretresena zaradi katastrofalnih razmer, ki so jih povzročile nenadne poplave in zemeljski plazovi v nekaterih predelih Slovenije.

“Spoštovana predsednica Nataša Pirc Musar, moje misli in molitve so z vami in vsemi vpletenimi. Upam, da vam bo uspelo čim prej obvladati razmere,” je dejala in dodala, da Madžari vedno ponudijo pomoč, kadar je to potrebno.

Kot je v petek opozoril Golob je ujma verjetno povzročila največjo škodo v naravnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije. Z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem sta zagotovila, da so na terenu vse razpoložljive enote, sprejeti pa nameravajo tudi pomoč iz tujine.

“Razmere so res katastrofalne in prav je, da sprejmemo pomoč, ki je na razpolago,” je dejal premier. Pri tem domneva, da bo Slovenija pomoč najverjetneje sprejela v obliki mehanizacije za sanacijo cestne infrastrukture.

Minister Šarec pa je dodal, da bodo sprejeli tako pomoč drugih držav kot pomoč iz evropskega mehanizma, se pa morajo razmere najprej toliko umiriti, da bodo lahko tuje ekipe ustrezno razporedili na teren.

Za danes je sicer sklicana seja sveta za nacionalno varnost. Sledila bo izredna seja vlade, po kateri bodo v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Pričakuje se, da jo bo DZ kljub parlamentarnim počitnicam obravnaval že v torek ali sredo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen