Vrh EPP v izjavi kritičen do političnega dogajanja v Sloveniji: Dogaja se razkroj vladavine prave in političen prevzem medijev!

6

Voditelji članic Evropske ljudske stranke (EPP) so bili v četrtek v Bruslju kritični do političnega dogajanja v Sloveniji, kjer se po njihovih besedah dogaja razkroj vladavine prava in političen prevzem medijev.

“Priča smo razkroju vladavine prava in političnemu prevzemu medijev v Sloveniji, kjer je levičarska vlada z zakonom po nujnem postopku in izvajanjem nesprejemljivega pritiska na ustavno sodišče dejansko prevzela popoln nadzor nad nacionalno javno radiotelevizijo RTV,” so zbrani zapisali v izjavi po srečanju.

Slovenski premier Robert Golob, ki se udeležuje vrha EU v Bruslju, je v odzivu na izjavo voditeljev članic EPP komentiral, da “včasih nekatere politične grupacije, sploh bolj konservativne, živijo v preteklosti”. “Ta izjava je bila zelo na mestu pred 15 meseci, pa so mogoče zamudili takrat priložnost, da jo dajo,” je dejal v izjavi za slovenske dopisnike.

Na izjavo EPP so se odzvali tudi v politični skupini Evropskega parlamenta Renew Europe, katere članica je tudi Gibanje Svoboda. Skupina Renew je prek Twitterja obtožbe na račun slovenske vlade označile za absurdne. “EPP je bil tiho, ko je njihova lastna članica spodkopavala vladavino prava v Sloveniji, zdaj pa obtožuje slovensko vlado na podlagi informacij, ki očitno prihajajo iz te iste stranke,” so še sporočili iz skupine liberalcev.

Na srečanju pred vrhom EU, ki ga je gostil predsednik EPP Manfred Weber, so bili med drugim prisotni voditelji držav iz strank članic EPP, pa tudi vodje strank, ki so trenutno v opoziciji, med njimi vodja SDS Janez Janša.

Izmed voditeljev držav članic EU so se vrha EPP udeležili avstrijski kancler Karl Nehammer, hrvaški premier Andrej Plenković, grški premier Kiriakos Micotakis pa tudi premierji Cipra, Latvije, Švedske, Finske in Irske.

Na srečanju sta bili še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Voditelji so v izjavi med drugim omenili volilne uspehe, ki so jih v zadnjih tednih in mesecih njihovi člani dosegali na nacionalnih volitvah. Izpostavili so njihovo zmago na Finskem, v Bolgariji, Grčiji, pa tudi na lokalnih volitvah v Španiji in predsedniških v Latviji.

Kritični pa so bili še do dogajanja na Poljskem, zlasti glede nedavnega sprejema zakona o preiskavi ruskega vpliva, katerega namen naj bi bil dejansko utišati opozicijo pred jesenskimi volitvami. Izrazili so podporo milijonom Poljakom, ki protestirajo proti vladi, in svoji članici Državljanski platformi ter njenemu voditelju Donaldu Tusku “v njihovem boju za obnovitev demokracije in vladavine prava na Poljskem”.

Št. komentarjev: 6
 1. Gasilec pravi

  Bog ve, kaj jim je jajo natrobezljal!

  1. gotttag pravi

   Laž je nesmrtna duša vas komunajzarjev. Še bog je izgubil upanje od vas koristnih idiotov, podpornikov kriminalno, mafijsko komunistične tolpe na čelu z norim diktatorjem z ukradeno identiteto.

 2. raft pravi

  Od narodnega junaka prek mafijskega odvetnika do državnega sovražnika številka ena – vsa ta skrajno različna poimenovanja si je dr. Peter Čeferin prislužil v času dolgoletnega opravljanja poklica.
  ————–
  Naj vas spoštovani gospod P. Č. nič ne skrbi. Takemu klenemu in poštenemu človeku kot ste vi, se je v Sloveniji vedno zahvalilo ljudstvo.

  1. Re gornjim pravi

   Ja, kaj pa tvoj ljubljeni vodja? Od zagrizenrga komunjara in romarja vJajce, se je prelevil v najsvetejšega, najpoštenejšega in vernega desničarja, ki moli roke v zrak v molitvi! Tudi to si je ljudstvo zapomnilo in se mu je že zahvalilo na volitvah, samo , da on in vsi vi tega še niste ali nočete dojeti! To je pa tvoj kleni in pošteni človek!

   1. raft pravi

    Repetaš, Janez Janša ti je vladal in ti bo, tvojim potomcem ( če jih seveda imaš ), pa bo vzor.

 3. ufff pravi

  smrdeči rdeči levičarski pra sci in svi nje ne bodo NIKOLi priznali, da so VSI eni navadni podivjani, nestrpni, sistemsko mafijski, enoumno vzgojeni, smrdeči iztrebki…ajd…to je to, vse ostalo je sprenevedanje…..ni večjega smrdečega gn oja od njih…ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen