Fed bi se tokrat lahko odločil za ohranitev ključne obrestne mere

0

Odbor za odprti trg (FOMC) pri ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed), ki danes začenja dvodnevno zasedanje, tokrat po mnenju večine analitikov ne bo zvišal ključne obrestne mere. Odločitev o prihodnji denarni politiki bo v sredo po zasedanju tradicionalno pojasnjeval predsednik Feda Jerome Powell.

FOMC je ključno obrestno mero v spopadu z visoko inflacijo zvišal na vseh svojih zadnjih desetih zasedanjih, na tokratnem pa bi se lahko zgodilo, da se za to ne bo odločil. Pričakuje se namreč premor pri zaostrovanju denarne politike in čakanje na dodatna gospodarska poročila.

Inflacija v ZDA je sicer še vedno razmeroma visoka, trg delovne sile ostaja trden, gospodarska rast pa se upočasnjuje, a ne tako hitro, da bi lahko država kmalu zašla v recesijo.

Bi pa lahko napovedi o ohranitvi ključne obrestne mere spodrezalo poročilo o majski inflaciji v največjem gospodarstvu na svetu, ki bo objavljeno danes. Če bi se izkazalo, da je je rast cen življenjskih potrebščin nenavadno poskočila, bo morala centralna banka ukrepati, če je vnovič upadla ali pa se ni bistveno spremenila, pa se torej pričakuje ohranitev trenutnih obresti. Ključna obrestna mera je od začetka maja na ravni med 5,00 in 5,25 odstotka.

Wall Street pričakuje, da se je letna stopnja inflacije v ZDA maja upočasnila z aprilskih 4,9 na 4,1 odstotka. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane, ki jo Fed bolj upošteva pri svoji politiki, naj bi se medtem na letni ravni znižala s 5,5 na 5,2 odstotka.

Ameriški delodajalci so maja ustvarili 339.000 neto novih delovnih mest, kar je 45.000 več kot aprila. Stopnja brezposelnosti se je z aprilskih 3,4 odstotka zvišala na 3,7 odstotka. Statistika kaže, da trg dela kljub vztrajno naraščajočim stroškom ostaja v dobri kondiciji.

Fed s svojo denarno politiko meri na dvoodstotno letno inflacijo, pri čemer pa je pozoren, da ne bi prišlo do občutnejšega zvišanja brezposelnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen