V globalnem tednu varnosti cestnega prometa letos poudarek na trajnostni mobilnosti

0

Pod okriljem Združenih narodov se danes začenja globalni teden varnosti cestnega prometa. Letošnja tema je trajnostna mobilnost s sloganom #RethinkMobility. V Sloveniji pa bo ob tem v četrtek stekla tudi nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev.

V Združenih narodih ob letošnjem globalnem tednu varnosti cestnega prometa poudarjajo, da mora biti varnost v središču premisleka o mobilnosti. Za zagotavljanje slednje je treba pri načrtovanju cestne infrastrukture upoštevati najbolj ogrožene skupine v prometu, navajajo v Združenih narodih. Varen, cenovno dostopen in trajnosten javni prevoz je po navedbah ZN lahko rešitev za številne družbene težave.

Globalnemu tednu varnosti cestnega prometa se pridružujejo tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji, kjer opozarjajo, da so nesreče v cestnem prometu, eden glavnih vzrokov smrti v svetu. Zaradi tega vsako leto umre 1,3 milijona ljudi, navajajo. Eden glavnih ciljev globalnega načrta za desetletje ukrepov za varnost v cestnem prometu je tako do leta 2030 zmanjšati število smrtnih žrtev in poškodovanih v cestnem prometu za polovico.

V Sloveniji bo tako od četrtka potekala tudi nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, že v torek pa bodo na Agenciji za varnost prometa pripravili praktični prikaz elementov varnega kolesarjenja. Pri tem bo sodelovalo 45 otrok petega razreda osnovne šole, ki se bodo preizkušali na poligonu varne vožnje kolesa. Prikazan bo pomen uporabe varnostne čelade, predstavili pa bodo tudi statistične podatke, ki se nanašajo na kolesarjenje, prometne nesreče in posledice, napovedujejo na agenciji.

Kot namreč kažejo njihovi podatki, je bilo v letu 2022 v prometnih nesrečah udeleženih 1484 kolesarjev, leto pred tem pa 1364. V prometnih nesrečah je lani umrlo 11 kolesarjev oziroma eden več kot leto pred tem. Delež umrlih kolesarjev je tako lani znašal 12,9 odstotka med vsemi umrlimi, kar je največ v zadnjih petih letih.

Povečuje se tudi število hudo poškodovanih kolesarjev. V letih 2022 se je huje poškodovalo 241 kolesarjev, v letu 2021 pa 228, kar je največ po letu 1994, opozarjajo na agenciji. Število lažje poškodovanih kolesarjev pa se je lani povečalo za 11 odstotkov, in sicer na 1057 kolesarjev.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je neprilagojena hitrost, sledita neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oziroma smer vožnje, kažejo podatki Agencije za varnost prometa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen