Z zgodnjo diagnozo do uspešnega zdravljenja srčnega popuščanja

0

Srčno popuščanje ne vpliva le na kakovost življenja, ampak lahko vodi do hudih zapletov, celo do odpovedi srca. Smrtnost zaradi te bolezni je še vedno zelo visoka. Bolezen ni ozdravljiva, vendar lahko njeno napredovanje upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo najboljše možne terapije in spremembo načina življenja, so poudarili strokovnjaki.

Kot je na današnji novinarski konferenci v organizaciji Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije opozoril predsednik društva in zdravnik Matija Cevc, srčno popuščanje postaja vse večji problem, zaradi katerega so potrebni pogosti sprejemi v bolnišnico, spremlja ga visoka umrljivost in ne nazadnje tudi veliki stroški. “Zaradi boljše obravnave akutnih srčno-žilnih bolnikov in staranja prebivalstva prevalenca srčnega popuščanja narašča in je edino stanje v kardiologiji, katerega breme se povečuje,” je poudaril.

Bolezen je lahko posledica oslabelosti, togosti ali pa poškodbe srčne mišice, do česar pripeljejo zelo različna obolenja srca, od srčnega infarkta pa vse do vnetja srčne mišice ali pa dolgotrajnega zvišanja krvnega tlaka. Ni nepomembno, da se srčno popuščanje lahko kaže dokaj različno in je tako po njegovih navedbah neredko neprepoznano. Zato se tudi podatki o razširjenosti dokaj razlikujejo.

Po predvidevanjih se v razvitih državah z omenjeno boleznijo sooča do dva odstotka ljudi oz. 10 odstotkov starejših od 70 let. “Glede na te podatke se ocenjuje, da je na svetu danes 64,3 milijona bolnikov s srčnim popuščanjem. Zelo verjetno pa so številke bistveno višje,” je dejal Cevc. Ocenjuje, da se bo število bolnikov do leta 2040 podvojilo. V Sloveniji je po ocenah med 20.000 in 40.000 bolnikov s srčnim popuščanjem. Smrtnost bolnikov z napredovalo obliko srčnega popuščanja je visoka, saj le 50 odstotkov bolnikov preživi pet let.

Predstojnik ljubljanskega kliničnega oddelka za kardiologijo Bojan Vrtovec je pojasnil, da je srčno popuščanje stanje, pri kateri srce ne more več prečrpati dovolj krvi za potrebe organov, kar vodi v zastajanje krvi v pljučih. To povzroča težko sapo oz. dušenje, sprva le med naporom, z napredovanjem bolezni pa tudi v mirovanju.

“V zadnjem času je prišlo do bistvenega napredka pri zdravljenju srčnega popuščanja, na voljo je več novih zdravil in terapevtskih pristopov za različne skupine bolnikov s srčnim popuščanjem, tudi za tiste, pri katerih so bile do sedaj možnosti zdravljenja zelo omejene,” je povedal.

Za uspešno zdravljenje bolnikov s srčnim popuščanjem je po njegovem mnenju zelo pomembno, da bolezen zgodaj odkrijemo. Zaradi relativno slabše dostopnosti ultrazvočne preiskave srca, pri zgodnji postavitvi diagnoze lahko pomaga predvsem klinična slika in meritev NT-proBNP, zato bi bilo po njegovih besedah smiselno izboljšati dostopnost teh meritev tudi na nivoju zdravnikov družinske medicine.

Tudi Cevc se strinja, da bi morala biti ta preiskava vključena v standardni nabor testov v ambulanti družinske medicine, zaenkrat je test NT-proBNP plačljiv, stane 25 evrov, in ga ne refundira zdravstvena zavarovalnica.

Da bi izboljšali zgodnjo prepoznavo in zdravljenje srčnega popuščanja so v društvu pripravili Listino za bolnike s srčnim popuščanjem in njihove negovalce.

Društvo v začetku maja sicer začenja zdravstveno informativne aktivnosti, med drugim s Tednom ozaveščanja o srčnem popuščanju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen