Prihodnji teden v Ljubljani prva mednarodna konferenca o aktivnem in zdravem staranju

0

Na prvi mednarodni konferenci o aktivnem in zdravem staranju, ki bo v četrtek v Ljubljani, se bodo sodelujoči dotaknili predvsem zdravstvenih storitev za starejše prebivalstvo, ki živi na odmaknjenih območjih Jadransko-jonske regije. Z novimi socialnimi inovacijami si želijo predvsem dvigniti kakovost življenja starostnikov.

S konferenco si želijo okrepiti sodelovanje na tem območju ter poiskati partnerstva, s katerimi bi “našli sinergije na področju integrirane dolgotrajne oskrbe”, so sporočili z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je sicer nosilka programa SI4CARE, v sklopu katerega se bo odvila konferenca.

V sklopu programa, ki traja od decembra 2020 in se s konferenco tudi zaključuje, bodo v sredo organizirali tudi dogodek, na katerem se bodo seznanili z rešitvami, ki so jih obravnavali v okviru programa. Govorili pa bodo tudi o prihodnosti raziskav na področju starosti.

Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar, sodelovali pa bodo predstavniki evropskih, državnih in javnih organizacij, lokalnih skupnosti ter strokovna in splošna javnost.

Univerza v Ljubljani je ob podpori partnerjev v projektu SI4CARE lani ustanovila multidisciplinarni raziskovalno-razvojni center za socialne inovacije za aktivno in zdravo staranje. V centru spodbujajo aktiven in strateški pristop k področju družbenega razvoja in se spopadajo z izzivi, kot je nadpovprečno hitra rast starajočega se prebivalstva.

Projekt socialnih inovacij SI4CARE, vreden 2,37 milijona evrov, se osredotoča na celostno oskrbo starajočega se prebivalstva v regiji. Sofinancira ga Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Jadransko-jonskega transnacionalnega programa.

Projekt je bil izdelan z iniciativo konzorcija raziskovalcev na treh ljubljanskih fakultetah, in sicer ekonomske fakultete, fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter fakultete za socialno delo, skupaj z Institutom Jožef Stefan ter pridruženimi partnerji iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Italije in Srbije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen