Ženske ob 8. marcu proti neenakosti in nasilju zaradi spola

0

Ženske ne dopustimo, da imamo manj pravic kot moški, slabše možnosti in nižji položaj ter da smo zaradi spola žrtve nasilja, je osrednje sporočilo organizacij za vprašanja žensk na današnji mednarodni dan žensk, 8. marec. Združeni narodi so za tokratno temo izbrali digitalizacijo, ki lahko pripomore v prizadevanjih za enake pravice in možnosti.

Tako v svetu kot v Sloveniji bodo ob prazniku številni dogodki. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, nemško in švedsko veleposlaništvo ter združenje Ona ve pripravljajo okroglo mizo. Na njej bodo sodelovale tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, zunanja ministrica Tanja Fajon in analitičarka pri švedskem časopisu Svenska Dagbladet Therese Larsson Hultin. Pri študentskem društvu Iskra pa v Ljubljani organizirajo feministični protestni shod s temo Patriarhat ubija.

V mednarodni anketi je sicer kar 70 odstotkov prebivalk Slovenije ocenilo, da imajo ženske v Sloveniji pri zaposlovanju in karieri manjše možnosti kot moški. Delež je primerljiv z evropskim povprečjem, ki je 67 odstotkov, a občutno višji od globalnega, ki je 53 odstotkov.

V Zavodu Nefiks izpostavljajo velik primanjkljaj žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah (IKT). V študiju naravoslovja, tehnike, inženirstva in matematike predstavljajo ženske le tretjino, ob upoštevanju zgolj študijev IKT je zastopanost še občutno manjša.

V Društvu SOS telefon pa ob prazniku opozarjajo, da je nasilje nad ženskami ena najpogostejših kršitev človekovih pravic na svetu. V Sloveniji je nasilje partnerja doživela skoraj tretjina žensk, ki so bile kdaj v partnerskem razmerju. Slovenija glede na število prebivalcev izstopa tudi po umorih žensk. V zadnjih letih opazno narašča število umorov in poskusov umorov v intimnopartnerskih zvezah.

Je pa poročilo Interparlamentarne unije pokazalo, da je Slovenija lani po parlamentarnih volitvah dosegla pomemben napredek pri zastopanosti žensk. S 40 odstotki poslank v DZ se je uvrstila med države z najvišjimi deleži poslank v regiji, DZ je dobil tudi prvo predsednico.

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin (1857-1933). Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, a ob različnih dnevih. Leta 1911 so ga obeležili tudi v Trbovljah.

Leta 1977 je Generalna skupščina ZN 8. marec z resolucijo določila kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so namreč ženske v tekstilni industriji v New Yorku protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen