Vreme: Slovenijo pobelil sneg, na Primorskem močna burja

0

Večji del Slovenije je pobelil sneg, po večini države so ga zjutraj namerili kakšen centimeter, na družbenem omrežju Twitter ugotavlja Agencija RS za okolje (Arso). Ob tem opozarja, da bo lahko čez dan predvsem v južni polovici Slovenije še rahlo snežilo. Na Primorskem piha močna burja, ki se bo v naslednjih urah še okrepila.

Po podatkih Arsa je na Kredarici zapadlo 24 centimetrov novega snega, tako da je snežna odeja zdaj debela 250 centimetrov. Precej je zasnežilo tudi Kočevje, kjer je zapadlo 23 centimetrov snega, izraziteje pa so glede na številke, dostopne pri Arsu, belo obarvane še Rateče (14 centimetrov) ter Katarina nad Ljubljano in Črnomelj (10 centimetrov snega). V prestolnici so namerili dva centimetra novozapadlega snega.

Padavine so sicer zjutraj oslabele in bodo v večjem delu Slovenije ponehale. Čez dan se bo ponekod v zahodni Sloveniji oblačnost prehodno trgala, v južni in jugovzhodni Sloveniji pa bo občasno še naletaval sneg.

Pihal bo severovzhodni veter, ob tem pa Arso opozarja predvsem na razmere na jugozahodu države. “Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki burje do okoli 120 kilometrov na uro,” navaja na spletnih straneh.

Prometno-informacijski center za državne ceste ob zimskih razmerah opozarja na prepovedi za tovorni promet na cestah Col-Črni Vrh ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina; na teh lokacijah velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna le za osebna vozila z verigami, tudi na cesti čez prelaz Ljubelj so na avstrijski strani obvezne verige.

Zaradi podrtih dreves sta zaprti cesti Grgelj-Fara in Kot-Grgelj, pri Dolu.

Trenutno je burja najbolj močna v kraju Vitovlje, kjer piha s sunki do 93 kilometrov na uro.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen