Šojgu svari pred nepredvidljivo eskalacijo vojne v Ukrajini

0

Ruske sile uspešno napredujejo v bližini ukrajinskih mest Bahmut in Vugledar, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in Zahod posvaril pred okrepljenimi dobavami orožja Kijevu. Prepričan je, da dobave težkega orožja vlečejo članice Nata v konflikt, kar bi po njegovih besedah lahko privedlo do nepredvidljive eskalacije.

“ZDA in njihove zaveznice skušajo zavleči konflikt. V ta namen so začele dobavljati težko ofenzivno orožje Kijevu in odkrito pozivajo Ukrajino, naj zasede naša ozemlja. Takšni koraki vpletajo članice Nata v konflikt in lahko privedejo do nepredvidljive eskalacije,” je na sestanku obrambnega ministrstva dejal Šojgu.

Poudaril je, da so ruske sile v ukrajinskih regijah Doneck in Zaporožje zavzele sedem naselij, operacije v okolici Bahmuta in Vugledarja pa se po njegovih besedah odvijajo uspešno. Ukrajina naj bi kljub ogromni vojaški pomoči Zahoda utrpela velike izgube, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ob tem je še izrazil prepričanje, da se ukrajinske oblasti zavedajo, da Rusiji ne bodo mogle zadati vojaškega poraza in se zato zatekajo k ustrahovanju prebivalcev v regijah, ki si jih je Rusija lansko leto enostransko priključila.

Britanski vojaški strokovnjaki sicer ocenjujejo, da ruske sile na fronti v zadnjem času niso bistveno napredovale. “Zajeti jim uspe le nekaj sto metrov na teden. To je skoraj gotovo zato, ker Rusija zdaj nima zadosti streliva in sil, potrebnih za uspešne ofenzive,” je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Rusija je zavzetje regije Doneck že ob začetku invazije postavila za svojo ključno prednostno nalogo. Pred kratkim je Moskva sporočila, da je skupaj z najemniško skupino Wagner po izredno hudih bojih zavzela mesto Soledar in vas Blahodatne.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen