Članice EU še uradno potrdile deseti sveženj sankcij proti Rusiji

0

Potem ko so države članice EU v petek ob prvi obletnici začetka ruske agresije na Ukrajino dosegle dogovor o desetem svežnju sankcij proti Rusiji, so ga danes še uradno potrdile, so sporočili iz Sveta EU. Med drugim vključuje strožje omejitve za izvoz kritične tehnologije in blaga za dvojno rabo. Izvozne omejitve so vredne 11 milijard evrov.

Kot je ob potrditvi sankcij povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ruski predsednik Vladimir Putin “zaostruje svojo nezakonito agresijo, zimo, hrano in lakoto pa izkorišča kot orožje”.

“Še naprej bomo krepili pritisk na Rusijo. To bomo počeli, dokler bo treba, dokler Ukrajina ne bo osvobojena te brutalne ruske agresije,” je poudaril, so sporočili s Sveta EU.

Podobno je zapisal švedski zunanji minister Tobias Billström, ki je dejal, da so sankcije ena glavnih prednostnih nalog švedskega predsedstva Svetu EU. “Naš cilj je, da skupaj s partnerji v skupini G7 okrepimo pritisk na Rusijo in odvrnemo podjetja izven EU, ki razmišljajo o podpori ruskih vojaških zmogljivosti,” je dodal.

Nov paket sankcij vključuje dodatne omejitve pri izvozu kritične tehnologije in industrijskih proizvodov, pa tudi blaga, ki ga je mogoče uporabiti tako v civilne kot vojaške namene.

Gre za dele za stroje, rezervne dele za tovornjake in letalske motorje. Vključeno je tudi blago za gradbeni sektor, kot so antene in žerjavi, in dodatni elektronski sestavni deli za vojaško opremo (drone, rakete in helikopterje).

EU poleg tega širi seznam pravnih oseb, za katere zaradi podpore ruski vojski in industriji veljajo omejitve pri izvozu. Med 96 novimi pravnimi osebami je prvič tudi sedem iranskih podjetij, ki proizvajajo brezpilotne letalnike. Povezana so z iransko revolucionarno gardo.

Nove omejitve obsegajo izvoz v vrednosti 11,4 milijarde evrov, potem ko je EU v okviru preteklih devetih svežnjev omejila izvoz v vrednosti 32,5 milijarde evrov, so navedli na Evropski komisiji. EU je tako doslej uvedla sankcije že za skoraj polovico vrednosti izvoza v Rusijo v letu 2021.

Trgovinske sankcije vključujejo tudi dodatne omejitve uvoza določenega blaga, ki Rusiji prinaša velike dobičke. Med temi sta asfalt in sintetična guma. Nove omejitve obsegajo uvoz v vrednosti 1,3 milijarde evrov, vse skupaj pa že več kot 91 milijard. To predstavlja 58 odstotkov vrednosti uvoza v EU v letu 2021.

EU poleg tega uvaja prepoved nudenja skladišč plina ruskim državljanom, pri čemer velja izjema za del zmogljivosti za utekočinjeni zemeljski plin (LNG). S tem želijo zagotoviti varnost dobav plina v EU in preprečiti Rusiji, da bi svoje dobave izkoriščala kot orožje. Ruskim državljanom pa je prav tako prepovedano sodelovanje v upravnih organih pravnih oseb, ki upravljajo evropsko kritično infrastrukturo, so navedli na Svetu EU.

Unija širi tudi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere velja prepoved potovanj in zamrznitev premoženja v EU. Dodala je 120 ljudi in pravnih oseb, med temi so ruski visoki vladni uradniki in vojaški častniki, vpleteni v vojno proti Ukrajini. Seznam po novem vključuje tudi ključne ljudi, vpletene v ugrabitve ukrajinskih otrok.

Sankcije EU poleg tega uvaja proti organizacijam in posameznikom, ki širijo dezinformacije, ter posameznike v Iranu, ki izdelujejo drone. Na seznam pa so uvrstili še člane in podpornike ruske skupine Wagner in njenih aktivnostih v drugih državah.

Zaradi širjenja dezinformacij je Svet Evropske unije prepovedal oddajanje še dvema ruskima medijskima družbama, RT Arabic and Sputnik Arabic.

Deseti paket sankcij proti Rusiji pa vključuje tudi ukrepe, namenjene izogibanju sankcijam. Tako zaostrujejo zahteve glede poročanja o premoženju posameznikov in pravnih oseb, ki je bilo zamrznjeno v okviru sankcij. Nove obveznosti prav tako veljajo za države članice in Evropsko komisijo, in sicer glede poročanja o zamrznjenih sredstvih ruske centralne banke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen