Cameron: Uspeh Avatarja 2 dokaz o ponovnem zanimanju za kino po pandemiji

0

Velik uspeh drugega dela filma Avatar: Pot vode, ki se na blagajnah po svetu približuje dvema milijardama dolarjev prihodkov, kaže, da je zanimanje za filme po pandemiji covida-19 spet v vzponu, je ocenil kanadski režiser James Cameron. Avatar: Pot vode je v kinematografe prišel 13 let po izvirnem filmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Imeli smo leto dni, da vidimo, da ta ponovni vzpon ni le naključje ali samo en film,” je Cameron povedal za AFP ta teden v Los Angelesu in opozoril še na druge nedavne uspešnice, vključno s Top Gun: Maverick in Črni panter: Wakanda za vedno.

Avatar: Pot vode je prišel v kina 13 let po izvirnem Avatarju, ki ostaja najbolj dobičkonosen film vseh časov, saj je blagajnah po svetu zbral 2,9 milijarde dolarjev.

Četudi nadaljevanje, ki 3D-dogajanje prestavi v novo podvodno okolje, ne dosega tega zneska, je po prodaji vstopnic trenutno sedmi največji zaslužkar vseh časov.

Ta izjemen uspeh je pomagal ponovno oživiti industrijo kinematografov, ki sta jo od pandemije dalje prizadeli še konkurenca streaming platform in slabše zanimanje obiskovalcev.

Po podatkih Nacionalnega združenja lastnikov kino gledališč je samo v ZDA od začetka pandemije covida-19 izginilo okoli 500 gledališč. Britanska skupina Cineworld, ki ima v lasti drugo največjo ameriško verigo kinematografov Regal Cinemas, je sredi prestrukturiranja, potem ko je lani vložila zahtevo za stečaj.

Toda režiser Titanika, Terminatorja in drugih uspešnic Cameron ostaja trdno prepričan, da je kinematografija izjemno prilagodljiva in da je sposobna preživeti v prihodnosti.

“Mislim, da filmi ne bodo nikoli umrli,” je povedal režiser. “To potrebujemo kot kultura, kot družba. Moramo iti v kina, v te velike prostore s stotinami tujcev,” je prepričan.

Pri svojih 68 letih sicer priznava, da so se navade spremenile. Medtem ko spektakli še naprej privabljajo mlajše množice v multiplekse, pa avtorski in neodvisni film vse težje prepriča starejše občinstvo, da bi zapustilo svoje domove.

“Vidim vzorec tiste vrste filma, ki ga bodo ljudje šli gledat v kinodvorano, in tiste vrste, ki ga ne bodo. In tako ima pretakanje še vedno zelo bogato in pomembno mesto,” je povedal Cameron.

Nadaljevanje Avatarja je Cameronu, ki je vegetarijanec in je znan kot strasten ljubitelj podvodnega raziskovanja, omogočilo, da razširi teme franšize: varovanje narave in grožnje, ki jih okolju predstavljata imperializem in kapitalizem.

A čeprav je film iztrgal občinstvo iz udobja njihovih sedežnih garnitur, je bil deležen mešanih odzivov kritikov. Na podelitvi zlatih globusov v tem tednu je ostal praznih rok, za razliko od predhodnika iz leta 2009, ki je Cameronu prinesel kipca za najboljšo dramo in najboljšega režiserja. Za svoje letne nagrade ga niso nominirali niti Cameronovi kolegi – ceh ameriških režiserjev.

“To je v naravi umetnosti. Ne moreš ugoditi vsem,” je skomignil Cameron.

Režiser je opozoril tudi na izjemno mednarodno privlačnost filma in navedel podatke njegovega distributerja, da se nadaljevanje približuje temu, da bi postal film številka ena v zgodovini Ukrajine.

“To pomeni, da ko se izstrelki ustavijo in se električna energija ponovno vključi, gredo ljudje v kinodvorane,” je dejal. Dodal je še, da se je izplačalo dati upanje v Ukrajini prav v tem trenutku.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen