Danes izvoljenih 47 županov, največje presenečenje pa je poraz Bojana Šrota, ki je v Celju županoval 24 let

0

Župane je v današnjem drugem krogu lokalnih volitev dobilo še 47 slovenskih občin, med njimi je šest mestnih. STA objavlja tabelo z župani, ki so bili po delnih neuradnih izidih izvoljeni v drugem krogu volitev, pri čemer za vse občine še ni podatka za vse preštete glasovnice.

občina          izvoljeni župan
-----------------------------------------------------
Bled           Anton Mežan
Brda           Franc Mužič
Brežice         Ivan Molan
Celje          Matija Kovač
Cerkno          Gašper Uršič
Destrnik         Vlasta Tetičkovič-Toplak
Divača          Alenka Štrucl Dovgan
Dolenjske Toplice    Franc Vovk
Dornava         Matej Zorko
Dravograd        Anton Preksavec
Gorišnica        Borut Kolar
Gornja Radgona      Urška Mauko Tuš
Ig            Zlatko Usenik
Ilirska Bistrica     Gregor Kovačič
Izola          Milan Bogatič
Jesenice         Peter Bohinec
Kanal          Miha Stegel
Komenda         Jurij Kern
Kostanjevica na Krki   Robert Zagorc
Kostel          Nataša Turk
Kranj          Matjaž Rakovec
Kranjska Gora      Henrika Zupan
Krško          Janez Kerin
Laško          Marko Šantej
Lendava         Janez Magyar
Logatec         Berto Menard
Maribor         Saša Arsenovič
Mengeš          Bogo Ropotar
Mežica          Mark Maze
Mokronog-Trebelno    Franc Glušič
Moravče         Milan Balažic
Murska Sobota      Damjan Anželj
Nova Gorica       Samo Turel
Piran          Andrej Korenika
Puconci         Uroš Kamenšek
Rogašovci        Rihard Peurača
Sežana          Andrej Sila
Središče ob Dravi    Toni Jelovica
Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel
Škofljica        Primož Cimerman
Šmartno ob Paki     Janko Kopušar
Šmartno pri Litiji    Blaž Izlakar
Tolmin          Alen Červ
Trebnje         Mateja Povhe
Velike Lašče       Matjaž Hočevar
Veržej          Drago Legen
Žiri           Franc Kranjc

Vir: ministrstvo za javno upravo

Največje presenečenje 2. kroga županskih volitev pa je poraz dosedanjega celjskega župana Bojana Šrota.

Po delnih neuradnih izidih drugega kroga lokalnih volitev in vseh preštetih glasovnicah je županski prestol v Celju prevzel Matija Kovač, ki je prejel 57,8 odstotka glasov. Tako je premagal Bojana Šrota, ki je v Celju županoval 24 let. Oba sta v prvih odzivih ugotavljala, da so si občani zaželeli spremembe. Volilna udeležba je bila 43,3 odstotna.

Matija Kovač je v prvem odzivu dejal, da je presenečen nad visokim deležem podpore, ki so mu jo namenili občani. Po njegovem mnenju so dali jasen znak, da je čas za spremembe. Obljuba njegove ekipe je, da bo Celje postalo skupno mesto.

Neodvisni županski kandidat Kovač, sicer zadnjih osem let svetnik Levice v celjskem mestnem svetu, se že veseli sodelovanja tako s politično javnostjo v mestu kot tudi z vsakim občanom. Kovač je izrazil zadovoljstvo, da so njegovi podporniki ob na trenutke umazani kampanji v zadnjih dneh sledili zgledu ter do konca ostali spoštljivi in dostojanstveni.

Zmaga Kovača je toliko bolj presenetljiva, saj je bil Šrot prvič izvoljen že leta 1998, takrat še kot kandidat SLS, nato pa je ustanovil svojo stranko Celjska županova lista. Funkcijo je Šrot opravljal nepoklicno. Kot vselej doslej si je obetal zmago že v prvem krogu, a je v prvem krogu prejel 46,9 odstotka, Kovač pa 33,1 odstotka glasov.

“Za seboj puščam odlično dediščino. Ko se ena vrata vrata zaprejo, se druga odprejo. Očitno so se ljudje naveličali in so si zaželeli sprememb, vendar vse spremembe niso vedno pozitivne,” je Šrot dejal v prvem odzivu. Za zmago je čestital Kovaču, saj je to stvar politične kulture, je dejal.

Kovač, ki je bil dva mandata mestni svetnik Levice, je za župana kandidiral s podpisi volivcev. Med drugim se zavzema za sprejetje občinskega prostorskega načrta, oživitev središča Celja in več priložnosti za mlade.

Rodil se je leta 1989 v Celju. Kot magister inženir arhitekture deluje na področjih arhitekture, oblikovanja in kulturne produkcije. Magistriral je na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, izpopolnjeval pa se je na beneški IUAV ter londonski Mountview Academy of Theatre Arts. Je tudi soustanovitelj in član programske ekipe zavoda Hiša kulture Celje. 33-letni arhitekt je v partnerski zvezi, ima enega otroka in živi v Novi vasi.

Čaka ga mestni svet, v katerem ima večino Šrotova Celjska županova lista, ki je prejela devet mandatov, Gibanje Svoboda pa osem. SDS je dobila pet mestnih svetnikov, SD tri, po dva mandata sta dobili Levica in Vesna ter Celjska neodvisna lista. SLS je prejela enega. Po enega svetnika bodo imele še Stranka za delovna mesta, Lista za Celje in NSi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen