Predsedniške volitve: Pred Logarjem in Pirc Musarjevo zadnja etapa predsedniške tekme, v torek začetek predčasnega glasovanja

4

Do drugega kroga predsedniških volitev nas loči še teden dni, kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar pa imata tako še nekaj dni časa za nagovarjanje volivcev. Ti bodo svoj glas lahko oddali že na predčasnem glasovanju, ki bo potekalo od torka do četrtka. Kdo bo v predsedniški palači nasledil Boruta Pahorja, pa bo znano v nedeljo.

Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ki so jima volivci v prvem krogu predsedniških volitev namenili največ glasov, bosta po napovedih tudi pred finalom predsedniške tekme volivce poskušala prepričati z osebnim nagovarjanjem, kot sta si ga zastavila ob začetku kampanje.

Pred drugim krogom volitev, ki bo 13. novembra, se bosta kandidata pomerila še na nekaj soočenjih. V sredo bosta tako svoja stališča lahko predstavila poslušalcem Radia Slovenija, čaka ju tudi četrtkovo soočenje na Televiziji Slovenija in sklepno petkovo soočenje na POP TV.

Za nagovarjanje volivcev imata sicer čas le še do petka do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Ta bo trajal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

Svoje bodo nato povedali volivci, ki bodo na tokratnih predsedniških volitvah izbirali petega predsednika republike.

Še pred nedeljskim drugim krogom bo glas za enega od kandidatov mogoče oddati predčasno. Volišča za predčasno glasovanje bodo odprta od torka do četrtka, od 8. do 10. novembra med 7. in 19. uro.

V ponedeljek, 7. novembra, pa se izteče rok, do katerega lahko volivci, ki jim je bila nepredvideno odvzeta prostost, so bili sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo, okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo v drugem krogu predsedniških volitev glasovati po pošti. Enako velja tudi za volivce, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom.

Do srede pa je še mogoče zahtevati tudi nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju oz. t. i. volišču omnia, lahko do tega dne to sporočijo okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, pa lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati na svojem domu. Obvestilu morajo priložiti tudi zdravniško potrdilo.

Na enak način lahko glasujejo tudi volivci, ki so v izolaciji, pod pogojem, da so v izolaciji najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja in obvestilu priložijo ustrezno dokazilo.

Prav tako se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Drugi krog predsedniških volitev je potreben, ker v prvem poskusu 23. oktobra nihče izmed sedmerice kandidatov ni dobil absolutne večine glasov volivcev. Največ jih je sicer prepričal Logar, za katerega je glasovalo 33,95 volivcev, za njegovo protikandidatko v drugem krogu Pirc Musarjevo pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

Za tretjeuvrščenega Milana Brgleza, skupnega kandidata koalicijskih strank Gibanje Svoboda in SD, je glasovalo 15,45 odstotka volivcev. Sledili so kandidat Vesne Vladimir Prebili s 10,60 odstotka, kandidatka Resni.ce Sabina Senčar s 5,94 odstotka, kandidat NSi Janez Cigler Kralj s 4,37 odstotka in kandidat Levice Miha Kordiš s 2,81 odstotka podpore.

V prvem krogu je na volišča prišlo 51,74 odstotka volilnih upravičencev. Udeležba je tako znova presegla 50 odstotkov, kar se ni zgodilo že od leta 2007.

Št. komentarjev: 4
 1. ufff pravi

  ufff… bodimo resni….in pošteni…v sistemsko udbomafijskem slovenistanu lahko zmaga (in to VEDNO) le kučanov mafijski ideološko nestpen smrdeči levičarski kader..ajd..tako bo tudi tokrat……vse ostalo je le za zunanjo predstavo……ajd….. zmaga lahko le tak ali drugačen smrdeči udbamafijski pra sec ali svi nja….ajd…nič novega pod krvavordeči nebom…ajd

  1. silvo pravi

   Žal se strinjam. Ruska Nataša bo nova rusko-slovenska predsednica.

 2. marko pravi

  Logar bo še enkrat skurjen. 2018 za lj župana, 2022 za P RS. JJ že ve kaj dela.

 3. METULJ pravi

  G Logar je dokazano bil uspešen in tudi bo uspešen politik. On je tisti katerega potrebujemo Slovenci v sedanjem času in tudi v bodoče. Pred nami so burni časi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen