V Ukrajini novi ruski napadi na energetsko infrastrukturo, po vsej državi brez elektrike ostalo več kot milijon gospodinjstev

0

Rusija je danes znova izvedla zračne napade na več območjih po celotni Ukrajini, kar je sprožilo alarme po številnih mestih. Ukrajinske oblasti in mediji so med drugim poročali o eksplozijah v mestu Rivne na severozahodu države, na območju Kijeva in Odese, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sistem zračne obrambe je bil aktiviran, so sporočile oblasti v prestolnici. Pet raket, usmerjenih proti Kijevu, je bilo prestreženih, je po navedbah dpa dejal svetovalec ukrajinskega predsedniškega urada Oleksij Arestovič.

Napade na Kijev je potrdil tudi tamkajšnji župan Vitalij Kličko. “Alarmi za zračne napade se nadaljujejo,” je zapisal na svojem kanalu na družbenem omrežju Telegram in meščanom svetoval, naj ostanejo v zakloniščih.

Ruska vojska vse pogosteje napada ukrajinsko civilno infrastrukturo, vključno z elektrarnami, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je nedavno dejal, da je bilo uničenih že približno 40 odstotkov energetske infrastrukture v državi.

“Agresor še naprej ustrahuje našo državo. V noči s petka na soboto je sovražnik izvedel obsežen napad s 36 raketami, od katerih je bila večina sestreljena. To so podli napadi na kritične objekte. Tipična taktika teroristov,” je nato Zelenski danes o ruskih napadih zapisal na družbenih omrežjih.

Viri blizu Kremlja so danes našteli skupno 12 mest in regij, ki so bile napadene, vključno z regijama Dnepropetrovsk in Lvov. Ukrajinske oblasti so medtem znova poročale o težavah z oskrbo z energijo in vodo.

Po navedbah državnega energetskega operaterja Ukrenergo so bili napadi usmerjeni predvsem na energetsko infrastrukturo v zahodnih regijah Ukrajine, uradniki v več ukrajinskih regijah pa so poročali o izpadih električne energije.

Rusi so “izvedli še en raketni napad na energetske objekte glavnih omrežij v zahodnih regijah Ukrajine. Obseg škode je primerljiv s posledicami napada 10. in 12. oktobra ali pa jih lahko celo preseže,” je na družbenih omrežjih zapisal Ukrenergo.

Po ruskih napadih na energetske objekte po vsej državi je brez elektrike ostalo več kot milijon gospodinjstev, je danes sporočil namestnik vodje ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko.

“Doslej je bilo 672.000 naročnikov odklopljenih v regiji Hmelnicki, 188.400 v regiji Mikolajiv, 102.000 v regiji Volin, 242.000 v regiji Čerkasi, 174.790 v regiji Rivne, 61.913 v regiji Kirovograd in 10.500 v regiji Odesa,” je zapisal.

Ukrajinski premier Denis Šmigal je ob tem opozoril, da bi lahko okrnjena oskrba z elektriko in vodo ter težave z ogrevanjem privedle do povečanega števila beguncev, ki bi iz Ukrajine bežali v EU.

Ob tem je zahodne zaveznice zaprosil za mobilno opremo za proizvodnjo električne energije in toplote ter opremo za čiščenje vode. “Gorivo za generatorje je trenutno še vedno na voljo, vendar bo v primeru obsežnih izpadov električne energije in ogrevanja Ukrajina potrebovala več, vključno z uvozom električne energije z Zahoda,” je še dejal Šmigal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen