Pred volivci odločanje o novem predsedniku republike

1

Volivci se bodo v današnjem prvem krogu predsedniških volitev, sedmih v zgodovini države, izrekali, katerega od sedmerice kandidatov želijo v prihodnjem petletnem mandatu na položaju predsednika republike. Med 7. in 19. uro bo odprtih več kot 3000 volišč, do konca glasovanja pa še vedno velja volilni molk.

Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.694.429, bodo lahko glas oddali na enem od 3183 volišč. Odprtih bo 2999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Na voliščih se morajo volivci izkazati z veljavnim osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Prejeli bodo glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega glasuje.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk, ko je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure zjutraj prijavijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Sočasno z volitvami bo v Ljubljani potekala tudi prireditev Ljubljanski maraton, zaradi česar bodo v prestolnici začasne prometne zapore. Da bi volivcem omogočili neoviran dostop do volišč, bo promet v celoti sproščen do 8.45 in od 15. ure dalje, zato Državna volilna komisija volivcem priporoča, da se na volišča odpravijo v tem času. Volivci, ki bodo na volišča odšli peš, težav ne bodo imeli, tisti z osebnimi vozili pa naj v času maratona na nobeni zapori ne bi čakali več kot 15 minut.

Število komentarjev: 1
  1. Viktorh pravi

    …in zvečer bomo zapili zmago dr. Anže Logar!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen