Obramboslovka Juvan: Vojna v Ukrajini vstopila v novo, nevarnejšo fazo

0

Z ruskimi raketnimi napadi na ukrajinska mesta in energetsko infrastrukturo je vojna v Ukrajini v ponedeljek vstopila v novo, nevarnejšo fazo, je v pogovoru za STA povedala predstojnica katedre za obramboslovje na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Jelena Juvan. V takšnih okoliščinah vse večjo grožnjo predstavlja tudi jedrsko orožje.

Obsežne raketne napade, ki jih ta teden izvaja ruska vojska, je predsednik Rusije Vladimir Putin označil za odgovor na teroristična dejanja Ukrajine, kot je označil eksplozijo, ki je v soboto delno porušila edini most, ki povezuje leta 2014 anektirani polotok Krim z Rusijo.

Ti raketni napadi so po besedah Jelene Juvan pokazatelj, da so Rusi kljub težavam na bojiščih vzhodne in južne Ukrajine še vedno zelo močni in sposobni izvajati napade po vzoru tistih v prvih dneh invazije.

Tovrstni napadi sicer nimajo neposrednega učinka na fronto, kjer se zdi, da ukrajinska vojska še vedno napreduje, četudi počasneje kot v preteklih tednih. Ukrajinsko protiofenzivo bi lahko upočasnil prihod zime in ruskih rezervistov.

Glede učinka slednjih je Juvan sicer skeptična, saj je delna mobilizacija razkrila, da mnogi Rusi niso pripravljeni iti na bojišče, njihova oprema je zastarela, prav tako ni jasno, koliko usposabljanja bodo deležni pred napotitvijo na frontno črto. Zima bi lahko v tej luči povzročala dodatne preglavice ruskim silam, ki imajo očitno že v ugodnejših vremenskih razmerah težave s preskrbo, poudarja Juvan.

Dogajanje v Ukrajini po svetu krepi tudi strahove pred uporabo jedrskega orožja, na kar so že večkrat namignile oblasti v Moskvi. Verjetnost tega črnega scenarija pa je ob ruskih vojaških porazih vse višja, svari Jelena Juvan.

V tem kontekstu je ključno dogajanje na južnem bojišču, kjer se ukrajinske sile približujejo mestu Herson. Prestolnica istoimenske regije je bila namreč prvi večji kraj, ki so ga zasedle ruske sile ob začetku invazije. Morebitna izguba Hersona bi po mnenju obramboslovke Moskvo prisilila v nove ukrepe, mogoče tudi v rabo taktičnega jedrskega orožja na ozemlju Ukrajine.

Regija Herson je bila skupaj z Doneckom, Luganskom in Zaporožjem minuli teden enostransko priključena Rusiji, na kar so se med drugim v Kijevu odzvali z vložitvijo prošnje za sprejem v Nato.

V dneh, ko svet obeležuje 60. obletnico kubanske raketne krize, je očitna odsotnost komunikacije med Moskvo in Zahodom, natančneje Washingtonom, ki je glavni zaveznik Kijeva v tem boju. Juvan je prepričana, da Rusija ni pripravljena popustiti, prav tako pa na Zahodu ni slišati pozivov k umiritvi konflikta. V takšnem ozračju se vojna v Ukrajini samo še dodatno zaostruje.

Edina sila, ki je v vojaške namene uporabila jedrski bombi, so bile ZDA leta 1945 na Japonskem. Raba taktičnega jedrskega orožja bi neposredno prizadela predvsem Ukrajino, medtem pa bi strateško jedrsko orožje, ki lahko zadane tarče na oddaljenosti do 10.000 kilometrov, po besedah Juvan nedvomno vodilo v “globalno jedrsko vojno in konec sveta”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen