Giorgia Meloni na Kvirinalu prisegla kot prva italijanska premierka

0

Vodja postfašističnih Bratov Italije Giorgia Meloni je danes v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka. Skupaj z njo so v Kvirinalu prisegli tudi ostali člani nove desne vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. V novi vladi je 24 ministrstev, od tega jih bodo šest vodile ženske.

Giorgii Meloni je predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo vlade podelil v petek popoldne, zvečer pa je že predstavila svojo ministrsko ekipo. V vladi sta poleg Bratov Italije še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. Bratje Italije imajo devet ministrstev, Liga in Naprej Italija po pet, pet pa jih vodijo nestrankarske osebe.

Novi zunanji minister je nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, sicer drugi človek stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Roberto Calderoli, še eden od vodilnih predstavnikov Lige, je minister za regije.

Na čelo pravosodnega ministrstva je Meloni imenovala upokojenega sodnika Carla Nordia iz Bratov Italije. Ministrstvo za gospodarstvo bo poslej vodil dosedanji minister za gospodarski razvoj Giancarlo Giorgetti iz Lige. Vodja Lige Matteo Salvini je novi minister za infrastrukturo, skupaj s Tajanijem je tudi podpredsednik vlade.

Maria Elisabetta Alberti Casellati je postala ministrica za reforme, Annamaria Berini pa ministrica za izobraževanje.

Desna roke Melonijeve Francesco Lollobrigida je kmetijski minister, še en njen tesen sodelavec Guido Crosetto pa obrambni minister. Daniela Santanche, prav tako iz ožjega kroga nove premierke, je ministrica za turizem.

Minister za evropske zadeve je postal evroposlanec Raffaele Fitto, sopredsedujoči Skupini evropskih konservativcev in reformistov v Evropskem parlamentu.

Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost.

Predčasne volitve v Italiji so bile 25. septembra, na njih je desni pol dobil absolutno večino v obeh domovih parlamenta, Bratje Italije pod vodstvom 45-letne Giorgie Meloni pa so s 26 odstotki glasov postali najmočnejša stranka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen