Dr. Milan Zver: Evropska unija si ne sme več zatiskati oči pred grozodejstvi, ki se dogajajo v Iranu

0

(30. oktober 2022) Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Tema dneva na Nova24TV, kjer je bilo govora o sankcijah, ki jih je iranski režim uvedel proti nekaterim evropskim poslancem, med drugim proti Milanu Zveru, in različnim evropskim institucijam.  Osebe in institucije, na katere se sankcije nanašajo, so označeni za teroriste, nimajo dovoljenja za vstop v Iran, njihovo premoženje pod jurisdikcijo Islamske republike pa bo zamrznjeno.

Dr. Milan Zver je omenjene sankcije označil za politični pritisk, saj zanje ni pravne podlage, predvsem pa je “absurdna situacija, kjer se nekatere evropske poslance povezuje s terorizmom.”  “Sankcije se me ne dotikajo, ker nimam premoženja v Iranu, niti ne mislim iti tja kot turist niti službeno, imajo pa določeno sporočilo in pomenijo določen pritisk na naše nadaljnje delo,” je povedal dr. Zver in dodal, da želi iranski režim prepričati svojo javnost, da je pomoč, ki jo dajejo iranski opoziciji  nesprejemljiva. “Nobenega evropskega politika in novinarja te sankcije ne bodo prepričale in z delom bomo nadaljevali tako kot prej,” je povedal evropski poslanec.

Poudaril je, da si je Evropska unija dolgo zatiskala oči pred grozodejstvi, ki se dogajajo v Iranu. “Vsakih nekaj let se povsod po državi dogodijo množični protesti proti režimu. Značilnost teh protestov je, da na njih sodeluje veliko mladih in žensk. Tudi Gibanje Friends of free Iran vodjio ženske, s čimer dajejo vedeti, da je to gibanje dejansko demokratično,” je dejal dr. Milan Zver. Opozoril je, da se politični program omenjenega Gibanja zavzema za demokracijo, svobodo, enakost med ženskami in moškimi ter za spoštovanje človekovih pravic. “Gre za prozahodni model in politični program ter vrednote, ki jih živimo tudi mi,” je poudaril dr. Zver. Izpostavil je, da na nasilnih protestih v Iranu vedno zaprejo nekaj tisoč ljudi, na stotine jih umre, in prav zato bi “ves svet moral biti občutljiv na takšne stvari.” “Iran postaja močna vojaška sila, ima svoj jedrski program, močno vohunsko mrežo, odlično vojaško industrijo. Režim je postal izjemno močan, po drugi strani pa tudi šibek, saj izgublja legitimnost,” je še povedal dr. Milan Zver.

Glede reakcij Evropske unije na iranski režim, je dr. Zver spomnil, da protesti v podporo iranskemu ljudstvu potekajo po mnogih evropskih državah, obenem pa je prepričan, da bi EU morala sprejeti nov sveženj sankcij proti Iranu. “Niso dovolj uradna stališča visokega predstavnika za zunanjo politiko Borrella in predsednice Evropskega parlamenta Metsole, sprejeti moramo konkretne ukrepe,” je povedal evropski poslanec. Prav tako je dejal, da je glede tokratnih sankcij Irana proti njemu osebno in njegovim evropskim kolegom že bilo predlagano, da Evropski parlament opravi razpravo. Podobno razpravo poslanec najprej pričakuje znotraj odbora za zunanjo politiko. “Do Irana moramo zavzeti drugačno stališče, kot smo ga imeli v preteklih letih. Amerika je nevarnosti iranskega režima spoznala mnogo pred EU. Evropa si je zatiskala oči in danes smo tam, kjer smo in moramo popravljati napake za nazaj,” je bil še jasen evropski poslanec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen