Zdravniki zaskrbljeni za zdravje kraljice Elizabete II., princ Charles urgentno k njej na Škotsko

0

Zdravniki so zaskrbljeni za zdravje britanske kraljice Elizabete II., poroča BBC. Iz Buckinghamske palače so danes sporočili, da je 96-letna monarhinja pod zdravniškim nadzorom. Prestolonaslednik princ Charles je že na poti k njej na Škotsko.

“Po ponovni oceni danes zjutraj so zdravniki izrazili zaskrbljenost zaradi zdravja njene visokosti ter priporočili, da ostane pod zdravniškim nadzorom,” piše v sporočilu palače.

Dodali so, da se kraljica sicer počuti dobro in ostaja na dvorcu Balmoral na Škotskem, njena družina pa je obveščena. Po poročanju BBC naj bi bil prestolonaslednik princ Charles z ženo Camillo že na poti v Balmoral, prav tako njegov sin in kraljičin vnuk princ William.

V preteklih mesecih so iz palače glede kraljičinega zdravja sporočali le, da ima občasno težave z gibanjem, drugih podrobnosti pa niso navajali.

Elizabeta II., ki je v zadnjem letu zaradi težav s hojo odpovedala udeležbo na več dogodkih, je v torek na Škotskem sprejela odstop nekdanjega premierja Borisa Johnsona in za novo premierko imenovala Liz Truss, ki je že petnajsti prvi minister oziroma ministrica v času njene 70-letne vladavine.

Dogodka nista potekala v Buckinghamski palači kot običajno, temveč v dvorcu Balmoral, saj so želeli kraljici prihraniti pot v London. Na fotografijah z novo premierko je bila sicer monarhinja nasmejana, se je pa opirala na palico.

Trussova je danes že sporočila, da je vsa država globoko zaskrbljena zaradi novice iz Buckinghamske palače. “Moje misli in misli celotnega naroda so v v tem trenutku s kraljico in njeno družino,” je sporočila.

Britanska kraljica se je v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. V sredo je odpovedala virtualno srečanje, ker so ji zdravniki svetovali počitek.

Junija se v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem, kjer je od julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med epidemijo covida-19 je večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom, princem Philipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi.

Oktobra lani je nenapovedano preživela noč v bolnišnici v Londonu, zdravniki pa so ji svetovali več počitka. Februarja je preživela covid, ki jo je, kot je povedala kasneje, precej izčrpal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen