Vprašanje za poslance Svobode, Levice in SD ter predstavnike vlade RS: Vseh 27 poslancev SDS negativnih na testu za prepovedane droge – kdaj se boste testirali pa vi?

2

Vseh 27 poslancev SDS negativnih na testu za prepovedane droge – kdaj se bodo testirali ostali?

Na današnji novinarski konferenci je poslanec SDS Dejan Kaloh spregovoril o predlogu Zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je poslanska skupina SDS ponovno vložila v zakonodajni postopek.

Poslanec Kaloh je v začetku sporočil, da se je v preteklih dneh na Inštitutu za sodno medicino na prepovedane droge testiralo vseh 27 poslancev SDS ter da so bili vsi testi negativni. Pričakuje, da bodo tudi ostali poslanci in poslanke prešli od besed k dejanjem in se prostovoljno testirali na prepovedane droge ter hkrati podprli predlagani zakon.

Dejal je, da se je v tem času s strani predsednice državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič zgodila tudi nedopustna zavrnitev poslanske pobude Žana Mahniča, ki je z navedenimi argumenti pozval ministra Luko Mesca, da opravi testiranje na prepovedane droge. Predsednica državnega zbora je s tem kršila 248. člen Poslovnika državnega zbora in 20. člen Zakona o poslancih.

Dodal, da je “včeraj tudi sama predsednica državnega zbora na kolegiju naposled očitno uvidela, da so očitki glede domnevne uporabe drog med funkcionarji, v zadnjem času ne samo iz političnih krogov, temveč tudi iz kulturniške sfere, vedno bolj glasni.” Predsednica državnega zbora je namreč dejala: “Mogoče bi bilo pa dobro, da gremo res vsi poslanci na test za droge, vsi enkrat. Prekinemo sejo, pa gremo vsi na droge. Jaz bom prva, ki bom šla na test. Prva. Za vse, tudi za alkohol.”

Poslanec je kot pozitiven primer izpostavil finsko premierko Sanno Marin, ki se je udeležila ene izmed zabav, zaradi česar so se pojavila vprašanja, če je na zabavi konzumirala droge. “Sanna Marin je pojasnila, da je na zabavi s prijatelji pila alkohol, a da je zavrnila dvomljivce, je seveda takoj opravila test na droge, ki je bil negativen,” je dodal Kaloh.

Poslanec je omenil tudi afero Fotopub oz. afero Smodej, kjer gre po njegovo na eni strani za zavržne (zaenkrat še) domnevne spolne zlorabe in posilstva, na drugi strani pa za konzumacijo vseh možnih drog. “Teh umetniških performansov, ki so se kasneje povsem izrodili, so se dokazano udeleževali tudi ministri aktualne vlade. Kaj si o vsem skupaj lahko mislimo? Nič kaj dobrega,” je dodal.

Nato je vse ministre in predsednika vlade pozval, da se gredo prostovoljno testirati na prepovedane droge in tako pokažejo, da jim državljani in državljanke pri opravljanju njihovih funkcij v kontekstu jasnosti njihovih misli oziroma njihove neoporečnosti glede zlorabe prepovedanih substanc, lahko povsem zaupajo.

Predlog Zakona o testiranju funkcionarjev na prepovedane droge

Namen zakona je urediti obveznost testiranja za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja.

Pričakovano ravnanje poslancev državnega zbora, predsednika republike, predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev je, da opravljajo naloge vestno, nepristransko in kakovostno.

V okviru vsebine predmetnega zakona velja poudariti, da gre za sovpadanje javnega in zasebnega interesa. Gre namreč za vprašanje varovanja osebnih podatkov po eni strani, po drugi strani pa bi zaradi narave opravljanja funkcije vodenja države moralo biti v javnem interesu razkritje podatkov na prisotnost prepovedanih drog v organizmu takšnega funkcionarja. To bi morala biti pozitivna obveznost v okviru oženja kroga zasebnosti.

Zakon določa, da se mora vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu. Testiranje izvede Inštitut za sodno medicino v osmih intervalih v koledarskem letu.

Predstojnik Inštituta za sodno medicino za vsak interval testiranja določi skupno število funkcionarjev vseh organov. Predstojnik organa, ki opravlja organizacijske in strokovne naloge Državnega zbora, Vlade Republike Slovenije oziroma Urada predsednika republike za vsak interval testiranja določi število funkcionarjev svojega posamičnega organa.

Po določitvi števila funkcionarjev v vsakem posamičnem organu se v nadaljevanju za naključni izbor funkcionarjev za vsak interval testiranja opravi žreb na podlagi pravilnika, ki ga sprejme predstojnik organa. Z žrebom za naključni izbor funkcionarjev se določi lokacijo, datum, uro in način odvzema vzorca za testiranje. Datum in ura ne smeta presegati 48 ur od opravljenega žreba.

Če naključno izbrani funkcionar zavrne testiranje ali ne pristopi k testiranju na podlagi vabila, ki mu ga je poslal predstojnik Inštituta za sodno medicino se domneva, da je izvid na prisotnost prepovedane droge pozitiven. To domnevo je mogoče ovreči le v postopku testiranja na prepovedane droge.

Predpisan vzorec po tem zakonu je vzorec odvzetega biološkega materiala za laboratorijsko analizo za ugotovitev prisotnosti prepovedane droge v organizmu, torej vzorcev las, urina ali krvi.

Poslanec Dejan Kaloh je v zaključku novinarske konference dejal, da je zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja javnih funkcionarjev ter odgovornosti do državljank in državljanov, sprejem tega zakona neizogiben. V javnem interesu je, da se javno ve, ali so slovenski politiki pri svojih pomembnih odločitvah pod vplivom prepovedanih drog.

Št. komentarjev: 2
  1. marko pravi

    Levičarski hašišarji v parlamentu in na vladi se ne bodo nikoli prostovoljno šli testirat!

  2. gabriel pravi

    Če se gre Golob in njegova ekipa testirat – kapo dol. Če ne, so navadni pussyji in drogeraši.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen