V Rusiji na protestih proti mobilizaciji pridržali več kot 1000 ljudi, veliko potencialnih rekrutov pa želi čim prej zapustiti državo

0

Na protestih po vsej Rusiji, ki so izbruhnili po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin danes odredil delno vojaško mobilizacijo civilistov za bojevanje v Ukrajini, je bilo pridržanih najmanj 1026 ljudi, so sporočili iz ruske nevladne medijske organizacije OVD-Info. Shodi so sicer potekali v vsaj 38 ruskih mestih.

Po navedbah poročevalcev francoske tiskovne agencije AFP v središču Moskve so policisti na glavni nakupovalni ulici pridržali najmanj 50 ljudi, medtem ko so v Sankt Peterburgu obkolili majhno skupino protestnikov in pridržali enega od njih.

“Na shod sem prišel z namenom, da se ga udeležim, vendar je videti, da so vse že aretirali. Ta režim je obsodil samega sebe in uničuje svojo mladino,” je dejal 60-letni protestnik Aleksej.

“Zakaj služite Putinu, človeku, ki je na oblasti že 20 let!” je mlad protestnik po navedbah AFP zakričal v enega od policistov.

“Zakaj odločajo o moji prihodnosti namesto mene? Strah me je zame in za mojega brata,” pa je dejala študentka Oleksandra Sidorenko.

Putin je danes odredil delno vojaško mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Ob tem je poudaril, da je Moskva za svojo zaščito pripravljena uporabiti vsa sredstva, vključno z jedrskimi. Govor ruskega predsednika, s katerim je odprl novo poglavje vojne v Ukrajini, močno odmeva v Rusiji in po svetu.

Obrambni minister Sergej Šojgu je nato sporočil, da bodo vpoklicali ljudi z vojaškimi izkušnjami, pred odhodom na bojišče pa jih bodo izurili. Povedal je tudi, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, ki naj bi jih bilo skupno namreč okoli 25 milijonov.

Po Putinovem oznanilu so na spletnih straneh za prodajo letalskih kart v Rusiji zabeležili veliko povpraševanje po letalskih vozovnicah, saj očitno želi veliko potencialnih rekrutov čim prej zapustiti državo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen