Stoltenberg kritičen do Putinove retorike o uporabi jedrskega orožja

0

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil nevarne in nepremišljene retorike, potem ko je v televizijskem nagovoru med drugim zagrozil z uporabo jedrskega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je nevarna in nepremišljena retorika in tudi ni nič novega, saj je to storil že večkrat. Dobro ve, da se jedrska vojna ne bi smela nikoli začeti in da v njej ni mogoče zmagati, za Rusijo pa bo imela posledice brez primere,” je povedal Stoltenberg in hkrati poudaril, da bo zveza Nato poskrbela, da v Moskvi ne bo nesporazumov glede pripravljenosti zavezništva na obrambo.

“Kako natančno se bomo odzvali, je seveda odvisno od tega, kakšne bodo razmere in kakšno orožje bodo morda uporabili. Najpomembnejše je, da to preprečimo,” je dejal. Hkrati je tudi opomnil, da Nato do zdaj ni opazil sprememb v ruski jedrski drži, vendar pa iz Bruslja vseeno zelo pozorno spremljajo dogajanje.

Putin je danes odredil delno vojaško mobilizacijo in zatrdil, da je Moskva pripravljena uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, tudi jedrska, za zaščito “ruskega” ozemlja, potem ko so regije v Ukrajini, ki so pod nadzorom ruskih in proruskih sil, napovedale referendume o priključitvi k Rusiji.

“Govor predsednika Putina kaže, da vojna ne poteka po načrtu in da je naredil veliko napako pri preračunavanju. Mobilizacija bo dodatno zaostrila konflikt, kar pa bo pomenilo več trpljenja in več izgubljenih življenj,” je dejal Stoltenberg. Meni tudi, da bo Moskva po dosedanjih težavah z opremo ter poveljevanjem in nadzorom nad enotami lahko le stežka učinkovito razporedila nove sile.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen