Smrt monaške kneginje in nekdanje hollywoodske igralke Grace Kelly še po 40 letih ostaja zavita v tančico skrivnosti

1

V sredo bo minilo 40 let od smrti monaške kneginje Grace, ki je umrla 14. septembra 1982 za posledicami prometne nesreče. Kneginje Grace, ki je svetovno slavo doživela kot hollywoodska igralka Grace Kelly, se v Monaku še vedno spominjajo s spoštovanjem, njena smrt pa po 40 letih ostaja zavita v tančico skrivnosti.

Prebivalci kneževine Monako se kneginje Gracie Patricie spominjajo predvsem po bleščečem nasmešku in njeni naklonjenosti starejšim, otrokom in revežem, ki jo je izkazovala v četrt stoletja trajajočem zakonu s knezom Rainierjem.

Grace Kelly, najljubši igralki režiserja Alfreda Hitchocka ni nihče napovedoval, da bo pri 26 letih zasedla monaški prestol, vendar pa se je to zgodilo prav hitro. Grace je 33-letnega monarha spoznala med filmskim festivalom v Cannesu leta 1955. Komaj leto dni zatem, 19. aprila 1956, se je z njim poročila. S poroko oz. novo vlogo kneginje se je ameriška igralka, rojena 12. novembra 1929 v Philadelphii, s težkim srcem poslovila od obetavne kariere, v kateri je dobila celo oskarja.

Poroka je potekala v monaški katedrali v navzočnosti vseh evropskih kronanih glav, spremljalo pa jo je tudi 30 milijonov televizijskih gledalcev po svetu. Poroka med lepo igralko in mladim knezom je veljala za uresničenje pravljice, kneževina Monako pa je postala simbol sreče – lepa kneginja in knez ter njuni trije otroci: princesi Carolina in Stephanie ter princ Albert v mali kneževini, ki je postala najbolj priljubljeno zbirališče filmskih zvezd in zvezdnikov ter bogatašev.

A sreča se je razblinila 13. septembra 1982, ko je vozilo kneginje, ki jo je spremljala takrat 17-letna princesa Stephanie, na ovinkasti monaški cesti zdrsnilo z vozišča 40 metrov globoko v prepad. Kneginja je dan kasneje podlegla poškodbam, stara 52 let.

Monaška kneginja je umrla na cesti, kjer je posnela enega najprepoznavnejših prizorov svoje kariere. V Hitchockovem filmu Ujeti tatu iz leta 1955 po njej hitro vozi modrega kabrioleta, ob njej pa je na sovoznikovem sedežu nekoliko prestrašeni Cary Grant.

O njeni smrti so javnost obvestili 24 ur po nesreči, okoliščine nesreče pa niso bile nikoli pojasnjene. V javnosti se je zato zvrstilo kup ugibanj. Je kneginja za volanom doživela srčni napad? Sta se pred nesrečo sprli s hčerjo? Je bila med nesrečo dejansko za volanom Grace ali njena hči Stephanie, ki je nesrečo preživela s pretresom možganov in počenim vretencem?

Okoliščine smrti ostajajo zavite v tančico skrivnosti, ki jo je nekoliko odstrl francoski dokumentarec Ime ji je bilo Grace Kelly (Elle s’appelait Grace Kelly). V tem filmu, ki so ga na francoski televiziji prvič predvajali z dovoljenjem sedanjega kneza Alberta II., sina Grace Kelly, je danes 57-letna Stephanie priznala, da je v paniki potegnila ročno zavoro. “Žal mi je,” pa so bile po navedbah dokumentarca zadnje besede kneginje.

S smrtjo Grace Kelly je filmski svet izgubil eno pomembnejših igralk, kneževina pa priljubljeno kneginjo in mater treh otrok. A še dandanes je v kneževini opaziti njene sledi – po kneginji so poimenovali avenijo ob morju, gledališče ter bolnišnico, v kateri so 14. septembra 1982 potrdili njeno smrt.

Število komentarjev: 1
  1. silvo pravi

    Res škoda, da je takšna dobra in nadarjena oseba tako hitro in tragično umrla. Usoda pač.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen