Sedem kandidatov za avstrijskega predsednika, tudi Van der Bellen

0

Za položaj avstrijskega predsednika se bo na volitvah 9. oktobra poleg sedanjega predsednika Alexandra Van der Bellna potegovalo še šest kandidatov, je v sredo objavilo avstrijsko notranje ministrstvo. Van der Bellnu se glede na napovedi sicer obeta še en šestletni mandat v palači Hofburg.

Glede na nedavno objavljeno raziskavo revije Profil in televizije ATV nekdanjega šefa avstrijskih Zelenih podpirata dve tretjini volivcev. Na drugem mestu je kandidat svobodnjakov Walter Rosenkranz s 13 odstotki podpore.

Poleg omenjenih za predsedniški položaj kandidirajo še nekdanji poslanec Gerald Grosz, odvetnik Tassilo Wallentin, nasprotnik ukrepov proti novemu koronavirusu Michael Brunner, glasbenik Dominik Wlazny ter podjetnik Heinrich Staudinger.

Na zadnjih volitvah leta 2016 je Van der Bellen zmagal v drugem krogu, v katerem je s 53,8 odstotka glasov premagal svobodnjaka Norberta Hoferja.

Kandidati so morali zbrati 6000 podpisov volivcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodaja, da od prvih neposrednih volitev predsednika leta 1951 še nikoli ni bilo toliko kandidatov. Na zadnjih volitvah se jih je pomerilo šest.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen