SDS ministrici Tanji Fajon v interpelaciji očita zlorabo depešnega sistema zunanjega ministrstva

2

SDS zunanji ministrici Tanji Fajon očita zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah ter kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala s predsednikom, je danes v predstavitvi razlogov za vložitev interpelacije proti Fajonovi dejal poslanec SDS Franc Breznik.

Očitamo ji odgovornost zaradi zlorabe diplomatsko-konzularne mreže zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za eno predsedniško kandidatko, s čimer je bila ustvarjena neenakost pred zakonom, je dejal Breznik.

V SDS ministrici očitajo tudi kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

S tem je bilo resno omajano zaupanje v delovanje pravne države in nadaljnje delo ministrice, je dejal Breznik in ocenil, da je bil okrnjen tudi mednarodni ugled Slovenije.

Povod za interpelacijo proti ministrici Fajon je afera z veleposlanikom v ZDA Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je namreč nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju.

Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve.

Breznik je danes dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal “kričač”. Odprl je pomembno vprašanje zlorabe državnih resursov, kar je velika kršitev, in je ravnal v skladu z zakonom, po katerem mora diplomat varovati pravice in interese državljanov Slovenije, je dejal Breznik.

Kajzer je deloval profesionalno, a je bil zato deležen medijskega in političnega pogroma, je še dejal poslanec. Po njegovih besedah je naredil minimalen prekršek, če sploh, kazen pa je bila nesorazmerna.

Breznik je ministrici tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem so v preteklih dneh pisali nekateri mediji, a je Kosova to zanikala.

To je že druga interpelacija SDS v tem mandatu. V torek so vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.

Št. komentarjev: 2
  1. raft pravi

    Dragi moji Slovenci, potrebno bo pogledati resnici v obraz in se vprašati, zakaj je Golob sestavil vlado, ki so garant za uničenje Slovenije in roda, ki se trenutno imenuje Slovenci. Mogoče pa SOVA ve kaj je temu vzrok. Je mogoče v vse to vpletena Srbija?

  2. Johan pravi

    Pri tej interpelaciji sodelujejo sama ” zveneča imena” sdss( Franc Breznik, Anja Bah, verjetno še kakšna ” Kopriva” , lepo u.rejena Jelka Godec , )za njimi pa je tako jasno kdo stoji, najpoštenejši, najpametnejši nezmotljivi twitar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen