“Bila je svetilnik kontinuitete”: V Evropi in ZDA številni izrazi sožalja ob smrti britanske kraljice Elizabete II.

0

Na smrt britanske kraljice Elizabete II., ki se je danes poslovila po več kot 70 letih na prestolu, so se kmalu po objavi vesti o njeni smrti odzvali številni evropski in ameriški politiki ter izrazili sožalje kraljevi družini in britanskemu narodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Beli hiši so le nekaj minut po objavi vesti o smrti 96-letne kraljice izrazili globoko sožalje in poudarili, da je bila Elizabeta II. ena najmočnejših zaveznic ZDA. “Naša srca in misli so s kraljevo družino in z britanskim ljudstvom,” je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Ameriški predsednik Joe Biden se je skupaj z ženo Jill tudi posebej poklonil pokojni kraljici. Označil jo je za “državnico neprimerljivega dostojanstva” in dejal, da se veseli sodelovanja z njenim sinom, kraljem Charlesom III., ob tem pa poudaril njuno že obstoječe “tesno prijateljstvo”.

“Kraljica Elizabeta II. je poglobila temeljno zavezništvo med Združenim kraljestvom in ZDA,” sta še zapisala zakonca Biden. Dodala sta, da je pokojna monarhinja ogromno prispevala k temu, da so odnosi med ZDA in Veliko Britanijo “postali posebni”.

“Bila je priča vojni in spravi ter globokim spremembam našega planeta in družbe. Med temi spremembami je bila svetilnik kontinuitete in nikoli ni prenehala kazati mirnosti in predanosti, ki je mnogim dajala moč. Naj počiva v miru,” pa je tvitnila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je dodala, da jo je novica o smrti britanske kraljice navdala z “globoko žalostjo”. Tudi ona je izrazila iskreno sožalje kraljevi družini in britanskemu ljudstvu.

Sožalje ob smrti Elizabete II. so izrazili tudi številni drugi voditelji evropskih držav in visoki funkcionarji. “Nekoč so jo imenovali ‘Elizabeta neomajna’, s svojim služenjem in predanostjo pa nam ni nikoli nehala kazati pomena trajnih vrednot v sodobnem svetu,” je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je preminulo britansko kraljico označil za “prijateljico Francije, ki je neprecenljivo zaznamovala svojo državo in svoje stoletje”. “Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II. je več kot 70 let utelešala kontinuiteto in enotnost britanskega naroda,” je dodal Macron.

“Žalujemo za smrtjo kraljice Elizabete II. Bila je vzor in navdih za milijone ljudi, tudi v Nemčiji. Njeno prizadevanje za nemško-britansko spravo po grozotah druge svetovne vojne bo večno ostalo v spominu. Pogrešali jo bomo, tudi zaradi njenega čudovitega humorja,” pa je na Twitterju zapisal nemški kancler Olaf Scholz.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je kraljevi družini, Združenemu kraljestvu in Kanadi, kot tudi vsem prebivalcem držav v skupnosti Commonwealth izrazil “najgloblje sožalje”. “Globoko sem užaloščen zaradi smrti njenega veličanstva. Več kot 70 let je bila zgled nesebičnega vodenja in služenja javnosti,” je zapisal Stoltenberg.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je z “globoko žalostjo” izvedel za smrt kraljice Elizabete II. “V imenu ukrajinskega ljudstva izrekamo iskreno sožalje kraljevi družini in celotnemu Združenemu kraljestvu ob tej nepopravljivi izgubi,” je zapisal.

Italijanski premier Mario Draghi je prav tako izrazil sožalje kraljevi družini in britanskemu narodu ter dejal, da je “ljubljena monarhinja” predstavljala Združeno kraljestvo in skupnost Commonwealth z “uravnoteženostjo in modrostjo”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen