Zelenski pred srečanjem z Erdoganom in Guterresom pozval k umiku ruskih sil iz nuklearke v Zaporožju

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred današnjim srečanjem z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresom in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v rednem nagovoru državljanom pozval, naj ruske sile zapustijo jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki naj se po besedah Zelenskega vrne pod ukrajinski nadzor.

“Ruska vojska se mora umakniti z ozemlja jedrske elektrarne in vseh sosednjih območij ter odstraniti svojo vojaško opremo,” je dejal Zelenski v svojem rednem nočnem video nagovoru. “To se mora zgoditi brez kakršnih koli pogojev in čim prej,” je dodal.

Zelenski je dejal še, da si ukrajinski diplomati, znanstveniki in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prizadevajo za napotitev misije IAEA v elektrarno. Dodal je, da lahko jedrsko varnost ponovno zagotovita le “popolna preglednost” in “nadzorovane razmere”.

Na nagovor Zelenskega se je odzvalo rusko zunanje ministrstvo, kjer so njegove zahteve označili za nesprejemljive. Kijev naj bi po besedah namestnika tiskovnega predstavnika ruskega zunanjega ministrstva Ivana Nečajeva, ki jih je povzela ruska tiskovna agencija Tass, že večkrat dokazal, da je pripravljen pod pretvezo izvajati operacije in za te okriviti ruske enote. Dodal je še prepričanje Moskve, da so ukrajinske oblasti “nezmožne nadzorovati nacionalistične enote”.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je že v sredo v Bruslju pozval Moskvo, naj umakne svoje sile z območja in privoli v pregled elektrarne, ki bi ga izvedli inšpektorji IAEA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ruska zasedba jedrske elektrarne v Zaporožju resno ogroža varnost in zaščito tega objekta. Njihova prisotnost povečuje tveganje za jedrsko nesrečo ali incident ter ogroža prebivalstvo Ukrajine, sosednjih držav in mednarodne skupnosti,” je še dodal Stoltenberg.

Ukrajinske oblasti po poročanju britanskega BBC trdijo, da se razmere v elektrarni “približujejo kritičnim”. “Seveda smo zaskrbljeni. Razmere so se močno spremenile, ko so Rusi 5. avgusta začeli obstreljevati območje,” je dejal ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko.

Rusija in Ukrajina se že dlje časa medsebojno obtožujeta, da z obstreljevanjem območij okrog elektrarne ogrožata varnost in povzročata strah pred jedrsko katastrofo. Rusko obrambno ministrstvo ob tem trdi, da v jedrski elektrarni ne hranijo težkega orožja.

Nuklearka v Zaporožju in obisk inšpektorjev IAEA bo tudi med temami pogovorov na srečanju med Zelenskim, Guterresom in Erdoganom, ki bo danes potekalo v zahodnem ukrajinskem mestu Lvov. Turška stran je sporočila, da bodo “po diplomatskih poteh razpravljali o končanju vojne med Ukrajino in Rusijo”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen