Rushdie po napadu diha s pomočjo ventilatorja, verjetno bo ostal brez enega očesa

0

Pisatelj Salman Rushdie, ki ga je v petek napadalec iz doslej še neznanega motiva zabodel na odru med njegovim govorom, diha s pomočjo ventilatorja. Verjetno bo ostal brez enega očesa, je za časnik New York Times dejal njegov agent Andrew Wylie, ki je dodal, da Rushdie ne more govoriti.

Po agentovih besedah je Rushdie v slabem zdravstvenem stanju, saj mu je napadalec poškodoval tudi živce v roki in jetra. Napadalec naj bi pisatelja udaril ali zabodel 10- do 15-krat. Napad je po navedbah očividcev trajal približno 20 sekund.

Newyorška zvezna policija je kot napadalca, ki je v pridržanju, identificirala 24-letnika iz New Jerseya Hadija Matarja. Motiv za napad zaenkrat ostaja neznanka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

73-letni Ralph Henry Reese, ki je na odru vodil pogovor z Rushdiejem, je utrpel poškodbe glave, a je že zapustil bolnišnico. Na posnetku je razvidno, da so udeleženci dogodka Rushdieju po napadu priskočili na pomoč, reševalne službe pa so ga nato s helikopterjem prepeljale v tamkajšnjo bolnišnico.

75-letnemu Rushdieju so večkrat grozili s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo.

Japonskega prevajalca njegovega romana so ubili, medtem ko se je pisatelj moral skrivati, dobil je tudi policijsko zaščito. Obdobje skrivanja je kasneje opisal v avtobiografiji iz leta 2012 z naslovom Joseph Anton, kar je njegov psevdonim, ki si ga je izbral ob izreku fatve.

Rushdie je objavil več kot 20 leposlovnih, strokovnih in drugih del. Leta 2007 ga je britanska kraljica razglasila za viteza.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen