Večni mladenič in igralski perfekcionist Tom Cruise praznuje 60. rojstni dan

0

Za ameriškega igralca Toma Cruisea ob njegovi okrogli obletnici skorajda ne bi moglo biti bolje. Le nekaj tednov pred 60. rojstnim dnevom je igralec v ZDA dosegel najboljši finančni uspeh izmed vseh filmov v svoji štiridesetletni hollywoodski karieri. Igralec, ki danes praznuje rojstni dan, je poznam tudi po več filmih Misija: Nemogoče.

Njegov letošnji film Top Gun: Maverick, v katerem nastopa v vlogi pilota Petea Mitchella alias Mavericka, je samo v Severni Ameriki po začetku predvajanja konec maja v prvih desetih dneh v blagajno prinesel več kot 291 milijonov ameriških dolarjev. Prejšnji njegovi filmi, kot sta Rain Man ali Misija: Nemogoče, v celotnem času predvajanja niso dosegli takšnega zneska, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Tom Cruise s polnim imenom Thomas Cruise Mapother IV se je rodil 3. julija 1962 v mestu Syracuse v ameriški zvezni državi New York. V svoji filmski karieri je bil trikrat nominiran za oskarja in osvojil tri zlate globuse. Letos je na filmskem festivalu v Cannesu prejel častno zlato palmo. Tam je bila tudi evropska premiera Top Gun: Mavericka, ki je nadaljevanje njegove velike uspešnice iz leta 1986.

Težko je verjeti, da je minilo že 36 let od njegovega prvega Top Guna, v katerem je zaigral drznega pilota. Tako kot takrat je tudi v zadnjem Top Gunu Cruise sam nastopil v večini nevarnih kadrov, saj si je želel, da bi bili njegovi filmi videti bolj resnično.

V Hollywoodu Cruise velja za perfekcionista. Režiser filma Top Gun: Maverick Joseph Kosinski je pred kratkim v nekem pogovoru dejal, da igralec vsak dan snemanja daje od sebe “110 odstotkov”.

Danes eden najbolje plačanih ameriških igralcev je filmsko kariero začel pri 19. letih v filmu Neskončna ljubezen. Svetovno slavo mu je prinesel prav Top Gun leta 1986. V prvi Misiji: Nemogoče je zaigral leta 1996.

Ob Paulu Newmanu je pred tem leta 1986 zaigral v Barvi denarja, in dve leti kasneje ob Dustinu Hoffmanu v Deževnem človeku. Sledilo je več zaporednih filmskih uspešnic, kot so Rojen 4. julija, Dnevi grmenja in Firma.

Pri 60 letih ima Cruise nove filmske načrte. Skupaj z ameriško vesoljsko agencijo Nasa načrtujeta snemanje filma na krovu Mednarodne vesoljske postaje. Načrte so obelodanili že maja 2020, naslov filma pa še vedno ostaja skrivnost.

Z oči javnosti se je igralec umaknil po ločitvi od Katie Holmes. Poroka z igralko je bila zanj tretja. Od leta 1987 do 1990 je bil poročen z igralko Mimi Rogers. V istem letu, ko se je ločil, se je poročil z avstralsko igralko Nicole Kidman. Veljala sta za sanjski par, dokler se po desetih letih zakona nista nenadoma ločila. Tudi ločitev s Katie Holmes je bila za javnost presenečenje. Velike medijske pozornosti je bila deležna tudi njegova scientološka vera.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen