V Istro bodo vodo začeli dovažati v torek, stanje še vedno kritično

0

Prvi tovornjaki s cisternami vode iz Unice bodo v vodarno Rižanskega vodovoda Koper prispeli v torek, so sporočili iz javnega podjetja. Danes so v vodarni Cepki pripravili potrebno za lažji dostop z vozili. Stanje vodooskrbe v slovenski Istri je še vedno kritično.

Udeleženci današnjega kriznega sestanka med predstavniki vodovoda in civilne zaščite iz občin Koper, Ankaran, Izola ter Piran so ocenili, da je stanje še kritično. Stabilnost sistema ohranjajo občani, ki večinoma ravnajo odgovorno in upoštevajo omejitve ter prepovedi, so zapisali v vodovodu.

Po prepovedi rabe za nenujne namene in namakanje ter navodilu za zmanjšanje porabe v gospodarskih dejavnostih se je poraba vode znižala na 30.000 kubičnih metrov na dan, sporočajo. Po zadnjih podatkih iz podtalnice reke Rižane črpajo 200 litrov na sekundo, od tega 35 litrov odvajajo v reko za zagotavljanje ekološkega minimuma. Iz vodnega vira Gabrijeli Rižanski vodovod dobi 35, z nakupi iz Kraškega vodovoda Sežana 100 in iz Istrskega vodovoda Buzet 65 litrov na sekundo.

Okrog vodarne v Cepkih pri Dekanih so danes opravili zadnje logistične posege za izvedbo interventnih ukrepov in prve cisterne pričakujejo že v torek, so napovedali na Rižanskem vodovodu Koper. Opozorili pa so, da želijo s pripeljano vodo le podaljšati obdobje nemotene dobave, zato še naprej veljajo vsi ukrepi in prepovedi.

Vlada je prejšnji četrtek naložila Upravi RS za zaščito in reševanje, naj pri Planini organizira črpanje iz reke Unice in prevoz surove vode do vodarne Cepki v bližini Črnega Kala. Vodo bodo prevažali pripadniki Slovenske vojske in gasilskih organizacij, če bo treba pa tudi zasebniki. Za ukrep je vlada namenila nekaj manj kot 2,9 milijona evra.

Navodila za ravnanje z vodo v izjemnih razmerah so istrska gospodinjstva dobila tudi v obliki zgibanke, ki jim jo je Rižanski vodovod Koper razposlal v petek.

Na Rižanskem vodovodu so danes tudi zavrnili očitke predstavnikov Ribiške družine Koper, da je podjetje soodgovorno za pomanjkanje vode v reki Rižani. Zatrdili so, da “se v času izjemne suše obnašajo skrajno odgovorno in racionalno ter skušajo predvsem zagotoviti pitno vodo za prebivalce slovenske Istre”. Poudarili so, da kljub vsemu nekaj vode črpajo tudi v Rižano.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen