[Strah vladajočih očitno prevelik] Koalicija zavrnila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge!?

0

Poslanci DZ so na izredni seji s 26 glasovi za in 54 proti zavrnili predlog zakon o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Predlog zakona, po katerem bi poslance na prepovedane droge enkrat letno testirali ob odvzemu vzorcev las, urina ali krvi, je v parlamentarno obravnavo vložila SDS.

Predstavnik predlagateljev Dejan Kaloh (SDS) je v četrtek pojasnil, da so predlog zakona v postopek vložili z namenom preventivnega delovanja na področju prepovedanih drog. “Odpirajo se tudi vprašanja, če imajo določeni politiki povezave do ponudnikov oz. preprodajalcev teh prepovedanih drog,” je dodal.

Po predlogu zakona bi bili po njegovih besedah enkrat letno testirani vsi poslanci DZ, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in vsi državni sekretarji, saj je “od vseh naštetih pričakovano vestno in kakovostno opravljanje nalog”.

Testiranje, ki bi ga opravili ob odvzemu vzorca las, urina ali krvi, bi potekalo enkrat letno in sicer bi večkrat letno opravili žreb, izbrani funkcionarji pa bi morali nato v roku 48 ur opraviti test. Če se funkcionar testiranja ne bi udeležil, bi štelo, da je pozitiven. Letno bi po njegovih besedah izvajanje testiranja proračun stalo med 50.000 in 55.000 evrov.

Mag. Kaloh je sicer prek Twitterja vprašal tudi predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, če bi se šla prostovoljno testirat na prepovedane droge. Odgovorila mu je, da “brez zadržkov”.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Breda Božnik je poudarila, da vlada predloga ne podpira, saj pretirano posega v zasebnost posameznika. Vlada se po njenih besedah sicer strinja s predlagateljem, da je posedovanje prepovedanih drog kot tudi katerokoli drugo kršenje zakonodaje v neskladju z moralnimi in etičnimi zavezami, ki jih z nastopom funkcije sprejme funkcionar.

“Vendar se nikakor ne moremo strinjati z obrazložitvijo predlagatelja, da se s predlaganim zakonom zagotavlja preglednost delovanja funkcionarjev in preventivno delovanje na področju prepovedanih drog kot tudi, da bo predlog zakona prispeval k zmanjšanju rabe prepovedanih drog,” je pojasnila.

Iva Dimic je napovedala, da bodo v poslanski skupini NSi predlog zakona podprli. Med drugim je poudarila, da bi s predlogom omejili škodljivo delovanje določenih substanc, pa tudi imeli možnost ovreči vsa namigovanja, da funkcionarji uživajo prepovedane droge.

Nasprotovanje zakonu pa so napovedali v poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica.

Poslanec SD Damijan Zrim je predlog zakona označil za “klasičen manever SDS vsakič, ko zasede mesto v opoziciji”. Z njim se je strinjal Miha Kordiš (Levica), ki je dejal, da je problem uporabe drog v politiki veliko manjši, kot problem zlorabe oblasti tistih, ki se “drogirajo na pozicijah družbene moči s pozicijo družbene moči”.

Sandra Gazinkovski (Svoboda) je predlog zakona označila za populističen, prav tako po njeni oceni problematike uporabe psihoaktivnih snovi ne rešuje celovito. Izrazila je prepričanje, da je večina poslancev v trenutni sestavi DZ treznih in brez vpliva prepovedanih drog.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen