Netflix v drugem četrtletju izgubil 970.000 naročnikov, a s pozitivnim poslovnim izidom

0

Ameriški ponudnik pretočnih vsebin Netflix je v drugem letošnjem četrtletju izgubil 970.000 naročnikov. Čeprav je naročnike izgubil drugo trimesečje zapored – v prvem je njihovo število padlo za 200.000, vlagateljev ni razočaral, saj je trg pričakoval izgubo dveh milijonov strank. S poslovnimi izidi je medtem pozitivno presenetil.

Netflix je dobiček iz drugega četrtletja lani povečal za sedem odstotkov 1,44 milijarde dolarjev, prihodki pa so narasli za 8,6 odstotka na 7,9 milijarde dolarjev. To je bilo bolje od pričakovanj.

Največ – 1,3 milijona – naročnikov je Netflix izgubil v ZDA in Kanadi, a je to vsej delno nadoknadil drugje po svetu. Večji osip naročnikov je med drugim preprečila priljubljena znanstveno fantastična serija Stranger Things, ki je v prvih štirih tednih četrte sezone požela 1,3 milijarde ogledov.

Netflix bo skušal izvabiti več denarja od obstoječih naročnikov, saj bo dodatno zaračunaval za oglede zunaj naročnikovega doma. Problem za podjetje je v tem, da si ljudje delijo gesla, zato napovedujejo strožji nadzor.

Sicer pa je število naročnikov padlo tudi zaradi vojne v Ukrajini. Netflix se je zaradi sankcij proti Rusiji umaknil s tega trga in s tem ostal brez 700.000 naročnikov.

Če je padec naročnikov v prvem trimesečju leta povzročil močan padec vrednosti delnice, pa je bilo v torek obratno in vlagatelji so pohiteli z nakupi Netflixovih delnic. Te so se že do konca rednega dela borznega trgovanja podražile za 5,61 odstotka, v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pa še za 7,85 odstotka na 217,46 dolarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen